Frissen Fejérből

2021.09.17. 15:39

Égi és földi szerelem címmel nyílt kiállítás Etyeken

A Csókos Varga Györgyi – Csákvári Nagy Lajos művészházaspár egykori otthonát alakította át az Etyeki Műhely Alapítvány galériává, az elhunyt alkotók gazdag hagyatékából megteremtve a különleges helyet. A megnyitón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, amint mondta lapunk kérdésére, a család iránti tiszteletből.

Zsohár Melinda

Fotó: Fórika Attila

– Két faluval arrébb laktunk, s mindig nagyon büszkék voltunk rájuk – fűzte hozzá, utalván az alcsútdobozi gyermekkorára. A művészházaspár nyolc gyermeket nevelt fel, százötven egyensági leszármazottjuk viszi tovább emberi-szellemi-művészi örökségüket, méltatta őket Kapitány Ágnes és Gábor, a közismert szociológus házaspár.

A nyolc testvér, a művészházaspár gyermekei
Fotó: Fórika Attila

Festmények, szobrok, szövések, kollázsok, mozaikok, kő- és fafaragványok tanúskodnak Csákvári Nagy Lajos és Csókos Varga Györgyi tehetségéről, termékeny alkotói életéről, a család misztériumáról, s a misszióról, amelyet teljesítettek a történelem által megrázott Etyek társadalmának összekovácsolásáról.

A kiállítás megnyitóján Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos kicsit házigazdaként is fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt
Fotó: Fórika Attila

Lucza Gyula, az alapítvány kuratóriumi elnöke vejükként, Nagy Koppány unokájuk zenészként idézte meg a legendás pár emlékét. Az állandó kiállítás a szimbolikus épületben az Égi és földi szerelem címet viseli.

A kiállítást szervező alapítvány kuratóriumi elnöke, Lucza Gyula fogadta a miniszterelnök köszönetét a kiállítás megszervezéséért
Fotó: Fórika Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában