Frissen Fejérből

2021.09.16. 17:00

Az elhunyt művész képei Fehérváron is láthatók

Életének 67. évében a Munkácsy-díjas festőművész, díszlettervező, performer, Olescher Tamás hosszan tartó betegség után kedden elhunyt.

Baráth Eszter

Olescher Tamás Budapesten született 1954 májusában, majd az 1970-es években került kapcsolatba az alternatív művésztársadalommal, melynek tagjai a „tűrt” és „tiltott” határán mozogtak. Később hatásukra az alternatív művészet kedvelője lett, és a hűvösvölgyi Hein­rich István utcában, a Magyar Szentföld-templomban megszervezte a Rock Session I. koncertet. Ezekben az időkben a Bercsényi Klub programszervezőjeként is dolgozott.

Később elhatározta, külföldön próbál szerencsét, Nyugat-Németország felé indult, mivel édesapja szász származású volt. Az 1980-as években Frankfurtban élt, ahol kortárs zenei műsorokat szerkesztett, színházi, zenei és táncelő­adásokat rendezett. Tevékenységéért Frankfurt Város Művészetéért díjat is átvehetett. A 80-as évek végén költözött haza, 1995-től pedig a II. Kerületi Önkormányzat fenntartásában működő Vízivárosi Galériát irányította. Művészetének egyik kulcsszava a harmónia volt, alkotásai egyszerre mélyen szakrálisak, és megjelenítik az ősi, népies életigenlést is.

Hazai közgyűjteményekben művei a Magyar Nemzeti Galériában, a Szombathelyi Képtárban és a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban találhatóak meg. Kimagasló képzőművészeti munkásságáért 2019-ben részesült Munkácsy-díjban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában