Frissen Fejérből

2021.09.21. 08:00

A legendás házaspár hagyatékából nyílt állandó kiállítás egykori otthonukban

Szerényen éltek, óriásit alkottak, művészileg, emberileg. Az elhunyt Csókos Varga Györgyi és Csákvári Nagy Lajos művészházaspár egykori otthonában nyílt életműkiállítás műveikből, az Etyeki Műhely Alapítvány nagyszabású vállalkozásaként.

Zsohár Melinda

A házaspár műveit szemrevételezhetik odabent

Fotó: Fórika Attila

Bensőséges, ám szemmel láthatóan élénk érdeklődés, s nagy tisztelet övezte a különleges és életükben legendássá vált alkotópáros életművéből összeállított kiállítást az etyeki Magyar utcában. A ház maga járványkórház volt még a háború előtt, rusztikus, ódon épület, tiszteletet parancsoló, ahol 1955-től éltek, s nyolc gyermeket neveltek fel. Már ez sem jellemző életmód és családi minőség volt, rendszereken, politikán átívelő történet, de ők maguk még kevésbé illettek bármiféle sztereotípiába. Ez a sok gyermek, s a rendkívül tevékeny alkotói karrier! Etyek lett az origójuk, s a hazatéréseik színhelye, innen indult útnak nyolc gyermekük is, akik mind-mind valamilyen művészeti tevékenységbe nőttek bele. S talán nem szentségtörés, ha kimondjuk, Györgyike, majd hamar Györgyi néni, a tisztelet okán és férje, akit impozáns külseje miatt Zeusznak neveztek kézenfekvőn, olykor szegénységben éltek. Puritán külsőségek között, ami a modern fogyasztást illeti, de közben képek, festmények, szobrok, néprajzi tárgyak, szövött szőnyegek, vén bútorok, kerámiák, fafaragványok és kőremekek között! Györgyi Franciaországban járt a ’70-es években, kiállítani hívták, amikor alig utazhattak mások, s Etyek utcáin megfordultak, ha háború előtti, öreg Citroenjével elporzott a Ladák, Trabantok között.

Az egykori lakóhelyből lett az állandó kiállítótér
Fotó: Fórika Attila

A Fejér Megyei Hírlap szinte minden újságírója megfordult náluk, szocializmuson innen és túl, ők felülemelkedtek a politikán is. Pedig Györgyi néni bátran, anya-ösztönből nyúlt a sok sebből vérző etyeki társadalom vigasztalásához, s összehozott egymással alig érintkező csoportokat. Kitelepítették a németeket, a maradékokat gyalázták. A magyarok is féltek, hiszen mit tettek másokkal, régi etyekiekkel? S betelepítettek székelyeket, kelet-magyarországi nyomorúságból ide helyezetteket – mit ért ma mindebből egy mai fiatal? És a művészpár mindenkivel szót értett, Györgyi az ősanyai erejével összesimította a fájdalmas ellenállásokat, s tanított. Fonni, szőni, kerámiázni, beszélgetni. Zeusz pedig a vad férfierő megtestesítőjeként faragta a természet alkotta ágas-bogas gyökereket, törzseket, a kemény köveket üzeneteivel megtoldva, s mindketten festettek. Hosszú éveken át, ilyen csodákat és olyan csodákat. Csak maguknak akartak megfelelni.

A házaspár műveit szemrevételezhetik odabent
Fotó: Fórika Attila

Franciaországban nyíló kiállítására találta ki Csókos Varga Györgyi az Etyeki Műhely nevet, ami hívószó lett, s mára alapítvány, A rend kedvéért: Csókos Varga Györgyi születési és halála esztendeje: 1926-2012. Csákvári Nagy Lajosé 1923-2014. Tolcsvay Béla énekművész javasolta, hogy legyen a házból életműkiállítás helyszíne, a házaspár veje, Lucza Gyula élére állt a szellemi vállalkozásnak. Pályáztak, s valóban impozáns galéria született az egykor puritán, mégis mindig tekintélyt parancsoló nagycsaládi otthonból. Kilencven százalékban újjáépítették a házat, ám az őrzi a házaspár szellemiségét, vagy szellemét, aki járt itt korábban, s most ismét, bízvást érezheti kisugárzásukat az elegáns enteriőrökben is. A műveik szakértelemmel összerakott rendje elképesztő varázslatként tartja fogva a nézőt – Domány Virág művészettörténész szakmai munkáját a család segítette.

A megnyitón jeles személyek jelentek meg, a miniszterelnök is tiszteletét tette, művészek, politikusok, régi barátok, helybéliek, s Isten kegyelméből mind a nyolc gyermekük ott volt. Egyik unokájuk, Nagy Koppány gyönyörű várandós feleségével, Farkas Annamáriával muzsikált és énekelt – jelképes erővel megjelenítve a házaspár családra hagyományozott genetikai parancsát ilyenformán. Százötven egyenesági leszármazottat tart nyilván a vérrokonság. Kapitány Gábor és Ágnes, a szintén nagynevű szociológus házaspár szólt a szülőpárról, akik nincsenek holt kövek közé zárva, hiszen ez a ház a jövőbe vezeti az újabb nemzedékeket, ha végigjárják minden szegletét.

Csákvári Nagy Lajos és Csókos Varga Györgyi életében és életművében két szuverén egyéniség forrt össze, ezért Égi és földi szerelem a címe a kiállításnak, Tiziano nyomán. Kovács Ferenc megnyitóbeli hegedűszava és éneke sokáig cseng majd az elcsendesülő falak között: „Elrepülő álmodban mondtad mindig, hogy szeretsz…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában