Frissen Fejérből

2021.08.17. 20:00

Milliókat kaptak a sárbogárdiak közösségépítésre

Két egyesület részesült támogatásban a Városi Civil Alap pályázatán – értesültünk Varga Gábortól, a térség országgyűlési képviselőjétől. A nyertesek a mezőföldi település kulturális életének és közéletének meghatározó tagjai.

V. Varga József

Népszerű a RunBogárd családi futónap

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap-archív

A Sárbogárdi Múzeum Egyesület 15 millió forint támogatást kapott a helyi értékek feltárására, bemutatására, a helyi identitás erősítésére. A Sárbogárdi Kulturális Egyesület 7 millió forintot programok szervezésére.

Sárbogárdi Múzeum Egyesület

A pályázat által támogatott tevékenységük főbb elemei közül Novák Kovács Zsolt, a Sárbogárdi Múzeum Egyesület elnöke kiemelte a Helytörténeti füzetek kiadványsorozatuk folytatását több témában (természetrajzi, történeti, civil szervezetek múltját bemutató), valamint egyesületük kommunikációjának megújítását (honlapjuk és közösségi oldaluk fejlesztése). Tervezik a település egész lakosságát elérő tájékoztató kiadvány elkészítését (helyi értékek bemutatása, rendezvények listája, idegforgalmi kalauz). A nevezetességeket tájékoztató táblával jelölik meg, s QR-kódok segítségével összekapcsolják őket a honlapjukkal. A városban mintegy harminc helyet szeretnének megjelölni. (Álmuk, hogy ezt a típusú jelölést, rendszert, a környékbeli településekkel együttműködve, a későbbiekben kiterjesszék az egész térségre, járásra.) Szeretnék teljeskörűen felkutatni a helyi értékeket, és ezeket új módszerekkel a nagyközönség elé tárni (néprajzi és egyéb jellegű gyűjtőmunka, rendezvények).

Sárréti Csókavirág népi együttes: „Történt azokkal a bukovinai székely emberekvel”
Fotó: V. Varga JÓzsef / Fejér Megyei Hírlap-archív

– A támogatások elsősorban nem infrastrukturális beruházásokhoz, hanem az egyesület működését dinamizáló és a várost információval, ismeretekkel ellátó célokhoz igazodnak, melyek révén a büszkén vállalt „sárbogárdiság” megerősödését reméljük – mondta Novák Kovács Zsolt.

A Sárbogárdi Múzeum Egyesülethez kapcsolódó örvendetes fejlemény, hogy e pályázattól függetlenül egy másik projekt keretei között, az önkormányzat bábáskodása mellett zajlik a régi könyvtárépület felújítása, melynek eredményeképpen új kulturális helyszín születhet Sárbogárdon, kiállítótérrel, foglalkoztató helyszínnel, ahol tartalmasan lehet éppúgy a szabadidőt eltölteni, mint a helyi értékekre vonatkozó ismereteket gyarapítani, megmenteni őket a feledéstől.

Sárbogárdi Kulturális Egyesület

A Sárbogárdi Kulturális Egyesület 2009 óta működik a városban, 2010 óta a József Attila Művelődési Központ üzemeltetését is az egyesület végzi – tudtuk meg Horváth István elnöktől, a művelődési ház vezetőjétől. Az egyesület összefogja Sárbogárd amatőr művészeti csoportjainak és közösségeinek jó részét, a művelődési ház több civil szervezet otthona. A város legnagyobb kulturális színtereként szervezik és rendezik a különböző művészeti, szabadidős, oktatási, kulturális, mentálhigiénés és sporttevékenységeket.

Népszerű a RunBogárd családi futónap
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap-archív

– A helyi közösség megtartása, építése komoly erőfeszítéseket igényel. Tapasztaltuk, az online térbe helyezett rendezvények közel sem értek el annyi embert, mint a jelenlétiek, ezért a járvány csillapodásával szeretnénk olyan programokat létrehozni, melyek újra aktivizálják közösségeinket – hangsúlyozta Horváth István.

A többi között gasztrokalandozásra gondoltak, az öt alkalomból álló workshopon az érdeklődők számára nemcsak megízlelhető, de elleshető is lesz a különféle, otthon elkészíthető csemegék sora. Az egészségeséletmód-projekt a jógára, a meditációra, a futásra és a kerékpározásra fókuszál. Folytatódik a népszerű tánckavalkád, amelyen a klasszikus és a modern táncok is megjelennek. Ügyes kezek – fürge lábak. A kézműves-foglalkozások és a táncházak helyi és Fejér megyei népművészek, néptáncosok bevonásával zajlanak majd.

A VR klubban az ifjak szakember vezetésével és VR-eszközök segítségével ismerkedhetnek a virtual reality világával. Térfoglaló – a városközpont megújításával a Hősök tere teljesen megváltozik, gyalogos-, sétálóövezet alakul ki. Szeretnék, ha a megújult városmag bemutatása, felavatása ünnepi hangulatban zajlana. A rendezvényre kicsiknek és nagyoknak szóló műsorokat szerveznek, fellépőket, kézműves árusokat hívnak. Karácsonyra adventi hangversennyel készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában