Frissen Fejérből

2021.08.17. 07:15

Pletykáról meséltek a Királyi Napokon

A Királyi Napok folkfesztiválja hétfő délutánján, 15 óra után pár perccel a Bahorka Társulat lépett a Malom utca táncházudvari színpadára. Pletykázó asszonyok – ez volt előadásuk címe.

Majer Tamás

Mulatságos dolgokról zenéltek a táncházban, vidám délután volt!

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amint azt a zenekartól tudjuk, a műsor zenei anyagát sok év alatt szőtték cifrára. Találni benne általuk megzenésített Weöres Sándor-verseket, magyar és balkáni népzenei elemeket, de dzsesszzenei harmóniákat és improvizációt is. Meséltek álmokról, századfordulós vásárosok különleges alakjairól, gyógyfüvekről, szerelmes leányokról és legényekről, táncoló kecskékről és mindenféle mulatságos dologról.

A pletykázó asszonyokat Horváth Sára és Caussanel Izabella testesítette meg. Meséltek és énekeltek. Mások mellett ifjabb Csoóri Sándor és Réti Benedek muzsikált mögöttük. Az egyik dalból – egy megzenésített Weöres Sándor-versből – a közönség megtudhatta, mi kell a leányoknak, mi kell a legényeknek… A lányoknak bizony szép rózsa és szegfű, a fiúknak kürtös pogácsa, füstölt szalonna és tág öblű pince kell.

Mulatságos dolgokról zenéltek a táncházban, vidám délután volt!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az egyik mese egy bizonyos Ambrusról és feleségéről, Katiról szólt. Ez a Kati volt falujában a legeslegpletykásabb asszony. Ám ezt férje, Ambrus sokáig csúf pletykának tartotta csupán, nem volt szíve tudomásul venni. Hogy miként bizonyosodott meg előtte a tény, nos, erről szólt a mese.

A hétfői program a Bahorka Társulat fellépése után táncbemutatókkal, este pedig a Góbé zenekar koncertjével folytatódott, táncházzal végződött. Ma, kedden délelőtt kézműves-foglalkozásokra várják a kicsiket, este újabb koncertekre a nagyokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában