A finom munka fortélyairól

2021.08.30. 07:00

Mesterségek, játékok és jókedv töltötte meg a belvárosi udvarokat

Apa éjjel felkel, nagyon álmos. Nem is biztos benne, hogy rémálom még, vagy már valóság, amit lát. A vattacukrot is édesítőből készítő anya, az ő drága felesége, a gyerek adventi csokiját tömi magába. Pedig hol van még karácsony?

Majer Tamás

2021.08.29. Belvárosi nyitott udvarok rendezvény, amelyen többek között színészek improvizációs előadását lehetett látni. A Fő utcán pedig öko udvar keretében az 1Árpád Szakképző ISkola diákjai újrahasznosított divatbemutatót tartottak. Szfvár. Nagy Norbert. Fejér Megyei Hírlap.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Pelikán udvarban a Vörösmarty Színház társulatának három jelenlegi és egy korábbi tagja – Varga Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Krisztik Csaba, illetve Tűzkő Sándor – improvizációs játékait élvezhette vasárnap délután az I. Belvárosi Nyitott Udvarok nevet nyert, idén debütáló rendezvény közönsége. Az időközben megérkező eső egy kicsit megcsípte az eseményt; bizonyos programelemek elmaradtak.

A ruhák mások által hulladéknak tekintett anyagokból készültek

Nos, a bevezetőben írt nehéz szituációt Kiss Diána Magdolna és Krisztik Csaba oldotta meg eredményesen: ami ez esetben annyit jelent, hogy jót derült rögtönzött jelenetükön a közönség. A televízióból, illetve az internetes videómegosztó oldalakról ismerhető Beugró című játékot tették magukévá a fehérvári színészek. Könnyeden, tehetségesen. A játékok során hol bányásznak álltak, hol táncórán próbálgatták a lépéseket, máskor meg egy húsfaló étteremben kértek zöldsalátát. Az improvizációt pedig külső utasítások, továbbá addig ismeretlen, ám egy adott pillanatban azonnal felolvasandó kötelező mondatok segítették, nehezítették. A Vörösmartyból tavaly tavasszal távozó Tűzkő Sándor anno azt nyilatkozta lapunknak, hogy nagyobb alkotói szabadságra, több improvizációra vágyik. Ez itt és most mindenképpen megadatott neki Székesfehérváron.

Tűzkő Sándor nemcsak Kiss Diána Magdolnát vitte a hátán. Mögöttük Krisztik Csaba és Varga Gabriella
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Egy másik udvarban – hiszen a szervezők: az Értékmentők csapata, illetve az iGenerációért Egyesület négy belvárosi udvart is programmal töltött meg –, a Deák Gyűjtemény udvarában csupa kézügyességet igénylő kétkezi szakma mutatta meg magát. Láttunk festőket: volt, aki vászonra festett művészin, más falra mesterin. Voltak aztán papírfonók és varrók, hímzők és babakészítők. Magunk a Vörösmarty Mihály Technikum korábbi asztalos szakoktatójával, Rankl Józseffel beszélgettünk. Ő a fával való finom munka fortélyaiba vezette be a nyitott udvarra betérőket. Megtudtuk, a hárs prímán jó arra, hogy kezdő, leendő fafaragók kipróbálják magukat, beletanuljanak a jóba. Az oktató kifejtette, az ügyesség nem minden, sokat kell tanulnia a fákról, a különböző fafajták szerkezetéről is mindazoknak, akik a fával való munka mestereivé kívánnak válni.

A Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének udvarán az Árpád Technikumból való, gyönyörűséges ruhákat viselő csapattal találkoztunk. Balogh Judit mondta el lapunknak, hogy már hosszú évek óta készíttetnek különböző történelmi korokat megidéző férfi és női ruhákat a diákjaikkal. Bizonyára remek inspiráció ez a tanulók számára. Megtudtuk, a bemutatott ruhák között volt olyan, amelybe összesen kétezer-kétszáz munkaórát tettek bele alkotói. A Fő utca 3. szám alatti márványos udvar adott otthont a rendezvény ökoudvarának. Itt például pólófonalból készített pólóékszereket Kecskés Tímea a Zöldellő Sárrét Egyesület színeiben. A sok program közül mindenképpen érdemes kiemelni még az ökoudvar műsorába tartozó öko-divatbemutatót. Az Árpád Technikum diákjai által megálmodott és elkészített ruhák mindegyike mások által hulladéknak tekintett alapanyagokból készült: szemeteszsákokból, lejárt buszbérletekből, régi újságpapírból… A modellek frizurája, sminkje az iskola fodrász-, illetve kozmetikustanulóinak keze munkáját dicsérték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában