Frissen Fejérből

2021.08.16. 07:20

Koncert égi áldással – A Baruts Bence Handpan Project lépett fel a Zichy ligetben

A Zichy ligeti családi piknik fellépője volt szombat délután a Baruts Bence Handpan Project zenei formáció. A különleges hangzású zenei élményhez ezúttal az égiek is hozzájárultak.

Tóth Sándor

Baruts Bence, Sütő Balázs és Tóth Mátyás a koncerten

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A zenekar tagjai épp csak befejezték a hangolást, amikor kövér esőcseppek kezdtek hullani. A koncert egy részét így sokan a patinás zenepavilonból hallgatták végig. Szerencsére a zápor után a nap újból kisütött, és mindenki a hangszerekből felcsendülő dallamok összhangjára figyelhetett.

A baráti társaságból, négy képzett zenészből alakult együttes előadását a handpan és a fuvola találkozása a ritmusszekcióval – vagyis a baszszusgitárral és a dobbal – teszi egyedivé. Repertoárjukban főként saját szerzemények és zenei feldolgozások szerepelnek.

Baruts Bence, Sütő Balázs és Tóth Mátyás a koncerten
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A zenekar kulcsembere, Baruts Bence így vall a világot két évtizede meghódító, hazai viszonylatban is egyre népszerűbb ütőhangszeréről, a dallamdobról vagy más néven angyaldobról: „A handpan számomra egy szót kereső szerelem, melyet barátaimmal karöltve szeretnék dalok formájában elmesélni.” Képezte magát a Gorsium Művészeti Szakgimnáziumban, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessz tanszékének hallgatója. Az együttes basszusgitárosa Tóth Mátyás Kristóf, akinek másik hangszere a nagybőgő, dzsesszelőadóművész-diplomát a Kodolányi János Egyetemen és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett. A Handpan Project fuvolistája Sütő Balázs, számára „a zenélésben a közös alkotás és az improvizáció, a hangokkal való játék szabadsága a legizgalmasabb”. A dobos, Müller Tamás a Bartók-konzervatóriumban, majd a Vienna Konservatoriumban végzett dzsesszdob szakon. A zenét nemcsak művelik, de oktatják is, s külföldön is felléptek már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában