Frissen Fejérből

2021.08.28. 07:10

Erős nyitás a kortárs nyéki táncfesztiválon

Pénteken kezdetét vette a Café de la Danse névre hallgató kortárs táncfesztivál, melynek nyitó előadását a Halász Gedeon Eseményközpontban tekinthették meg a nézők.

Déri Brenda

A fehérvári balettszínház nagy sikert aratott

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Székesfehérvári Balett Színház igazgatójának, Egerházi Attilának a köszöntőjével kezdődött a fesztivál: egy félórás performanszban csodálhattuk meg az Aritmia című darabot a balettművészek táncjátékában. Egerházi az előadás után tartott közönségtalálkozón elmesélte az Aritmia megszületésének körülményeit, az alapötlet a pandémia idején fogalmazódott meg benne. A szó jelentését a következőképp értelmezte: A ritmusok felborulása.

A Café de la Danse kortárs táncfesztivál pénteken kezdődött Kápolnásnyéken. Első előadásaként a Székesfehérvári Balett Színház előadásában az Aritmia című darabot láthattuk, amely Egerházy Attila intézményigazgató és koreográfus elmondása alapján a pandémia idején született meg a fejében. Az Aritmia jelentését ő maga a ritmusok felborulásaként értelmezi.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Ezt érthetjük lelki, biológiai vagy szellemi felborulásnak, de akár kapcsolatokban, vállalatokon belül vagy esetünkben a világjárvány egy világszintű felborulást okozott, amely miatt újra kellett értelmeznünk mindent. A művész dolga pedig pont az újrateremtés – fogalmazott Egerházi.

Az igazgató arról is beszélt, hogy a táncművészet egy nagyon komplex művészet, számára egy mozgásba fogalmazott költészet. Nem csak a kikapcsolódás a lényege, sokkal inkább az, hogy bekapcsoljon, beindítson az emberekben valami megfoghatatlant, ugyanis a táncot nem érteni, hanem érezni kell.

A fehérvári balettszínház nagy sikert aratott
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Nehéz feladat, de ha sikerül, kinyílik előtted a világ. Megismerhetsz általa egy addig nem ismert világot, ami befolyásolja az addig ismertet – mondta a koreográfus. A nézők soraiban ülve két szó jutott eszembe az előadás legelső perceiben, mely elkísért a légvégéig: érzékiség és kifinomultság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában