Frissen Fejérből

2021.08.16. 08:10

Csoóri-versekkel a Csillagkapun át – Különleges táncjátékot láthattunk a Királyi Napok folkfesztiválján

A tánc és a zene erősítette a versek hatását a zámolyi Csoóri Sándor kötete alapján készült előadásban.

Bokros Judit

A szereplők mögé az adott évszakra utaló, gyönyörű képeket vetítettek

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Csillagkapu című dramatikus táncjátékot a királyi napok folkfesztiválján láthattuk. Amint az Kneifelné Laczkó Krisztina konferálásából kiderült: a Csillagkapu című gyermekverses kötetet megismerve Novák Péter találta ki és szerkesztette meg a produkciót, amelyet szintén ő vezetett le, a közreműködők pedig az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja, a debreceni Kispendely ének­együttes és a Parapács zenekar voltak.

A táncház nemrég megújult, kellemesen klimatizált nagytermében telt ház fogadta a szereplőket. A játéktéren először Novák Péter jelent meg, aki az előtérben elhelyezett, titokzatos ládát körbejárva harsányan kérdezte: „Mi ez a láda? Én nem kértem ilyet. Ki hozta ide?” Mindez persze csak játék volt, hiszen nagyon is jól tudta, mi lapul a ládában, amelyből hamarosan színes ejtőernyő és egyéb kellékek kerültek elő, köztük az est alapjául szolgáló Csoóri-kötet.

A szereplők mögé az adott évszakra utaló, gyönyörű képeket vetítettek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ritmusos gyermekversekből indult ki az előadás, amely tulajdonképpen az évszakokról, a természet körforgásáról mesélt. Humorral, a hagyományt tiszteletben tartva, egy-egy gesztussal, jelenettel utalva napjaink szokásaira.

A táncoló, népi ruhába öltözött lányoknak és fiúknak köszönhetően, az énekesekkel és a zenekarral kísérve, megjelentek előttünk a tavaszi, a nyári, az őszi és a téli népszokások, Novák Péter pedig az összekötő szöveget és a verseket mondta.

Szép, látványos produkció volt, s a táncház augusztus 17-ig még kínál hasonlóan igényes programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában