A trükkök mesterei betartották, mit rájuk mértek

2021.07.05. 15:42

Szentmise és az ezer székely leány

Nagy Zoltán Péter

Megmondták a román hatóságok, hogy semmilyen rendezvénynek helye nincsen, ám az ortodoxia erős többsége miatt kivételt képzett valamennyi istentisztelet, szentmise. Hát a székelyek az utolsó szombaton Ezer Székely Leány istentiszteletet tartottak Isten legnagyobb templomában, a csíksomlyói hármashalom oltárnál levő nyeregben.

Elmaradtak az árusok, kirakodók, vásárosok. Csak a székely lányok, asszonyok, no meg székely férfiak, legények jöttek az Úr színe elé, hogy a házigazda plébános, Csíki Szabolcs szentmiséjét meghallgassák, majd áldozzanak. Különleges mise volt ez, mert biza a székely megtiszteli Istent énekkel is, s ha már ének, akkor kell hegedű is és a gardon.

 

Utóbbit úgy alkotta a székely, hogy betiltották nekik a dobot, ütőhangszereket, hát csináltak egy gordonka méretű és alakú húros hangszert, amihez egy bot lett a vonó. Így vonyós lett az a hangszer, csak éppen ha lendületet kapott a zene, hát a vonóval ütötték a húrt, s adták a ritmust. Ez történt 2021. július 3-án is, amikor az áldozás után énekkel, népdalokkal köszöntötték Istent, s erősítették meg hitüket lépésekkel, forgásokkal – fiú a lyánnyal, mintegy táncolva. Ezen mód zárult az idei Ezer Székely Lány istentisztelet, s így tettek eleget a székelyek a tiltásoknak, s pattantak nyeregbe vagy szekérre, és vidáman tértek haza, ki-ki honnan érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában