nemzetközi néptánctalálkozó

2021.07.21. 08:00

Néptáncra sarkallja a mezőszilasi ifjakat a vendégcsoportok tánca

Úgy tetszik, hogy nem várt – közben mégis várva várt! – hozadéka is lesz a Szilasi Kavalkád részeként megrendezett nemzetközi néptánctalálkozónak.

Majer Tamás

Igaron laktak a szatmárnémetiek, Szilason a marosvásárhelyiek és az észak-macedónok

Fotó: szervezők

Egy erdélyi, egy partiumi és egy észak-macedón néptáncegyüttes is fellépett a minap a Fejér megye déli részén található faluban, sőt nem csak ott. Horváthné Gogán Jolán mezőszilasi kultúraszervezőtől tudjuk, hogy összesen öt napot töltöttek a régióban a vendégek.

Jártak a Balatonon és Tolna megye Tamási városában, s Mezőszilason kívül színpadra léptek a szomszédos Igar falunapján is, illetve a szintén tolnai Kisszékelyen. Igaron laktak a szatmárnémetiek, Mezőszilason a marosvásárhelyiek és az észak-macedónok.

Horváthné Gogán Jolán elmondta, a határon túli magyarok, illetve a külföldi együttes fellépési helyének ilyetén kiválasztását az a szándék vezérelte, hogy a legkisebb falvakba is elvigyék a nemzeti néptáncokat. A szervező arról is beszélt, hogy a mezőszilasi táncosok is sok helyen jártak már külföldön Lengyelországtól kezdve Németországon át Görögországig és természetesen Felvidéken és Erdélyben is.

Igaron laktak a szatmárnémetiek, Szilason a marosvásárhelyiek és az észak-macedónok
Fotó: szervezők

Szólt arról is, hogy jelenleg egy felnőtt néptánccsoport, illetve az általános iskolások néptánccsoportja működik Szilason. Az ifjúsági csoport azonban szétment. Ám úgy tűnik, pozitív változást hozott, kedvet csinált a szilasi ifjaknak a falujukban esett néptánctalálkozó!

– Látták megint a fiatalok, hogy ezzel, a néptánccal lehet egyedül a világban bemutatkozni, mert a magyar néptáncot nagyon szeretik mindenhol – nyilatkozta Horváthné Gogán Jolán.

A szilasi kultúrának egyébként nemcsak a néptánc, de a népzene is része. A „Mindenki szívében van egy dallam” című pályázat támogatása révén már harmadik éve zajlik népzeneoktatás a faluban. Horváth Elemér és Horváth Péter más mellett hegedűzni és citerázni is tanítják a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában