Frissen Fejérből

2021.07.21. 07:05

Möntör Máté jazzgitáros könyve iskolákba is eljut

Möntör Mátéról nemrég írtuk meg, hogy szólólemezt tervez, amely végül a tél végén jelent meg Alone with the past címmel. A jazz stílust képviselő szerző hét kompozíciót játszik sok improvizációval.

Bokros Judit

Möntör Máténak idén jelent meg szólólemeze, a minap pedig könyv is napvilágot látott

Fotó: Tóth Mátyás

Máté már akkor említette, hogy dolgozik egy könyvön, és ez a napokban látott napvilágot, Jazz Guitar Etudes címmel. Ebben örökzöld dallamokra írt etűdök találhatók kotta és tabulatúra formában, de néhány zene QR-kód segítségével meg is hallgatható. Máté – aki ezen a héten a Bodajki Jazz Táborban vesz részt oktatóként – azt mesélte: pályázati forrásnak köszönhetően tudta elkészíteni és kiadni a könyvet, amely kapható lesz boltban, de eljut a hazai, jazz oktatással foglalkozó közép- és felsőfokú intézményekbe is. Így oktatási segédanyagként funkcionálhat, a kötetben található 13 darab legfőbb célja pedig az, hogy segítse a kottaolvasás és az improvizációs készségek fejlődését, a hangszeren való tájékozódást. A rövid szöveges magyarázat angol és magyar nyelven is olvasható.

Möntör Máténak idén jelent meg szólólemeze, a minap pedig könyv is napvilágot látott
Fotó: Tóth Mátyás

Hasonló kiadványok léteznek ugyan, de azok inkább külföldiek, magyar szerző tollából viszonylag ritkán jelenik meg ilyen – fogalmazott Máté, aki tavaly, a tavaszi karantén idején kezdett foglalkozni az anyaggal, amelynek végleges formája idén tavaszra alakult ki.

A Bodajki Jazz Táborban körülbelül tíz művésztanár – köztük Kelemen Angelika, Rieger Attila, Oláh Dezső, Kiss G. László – oktat. A Bágyi Balázs jazzdobos által szervezett táborba az ország számos pontjáról érkeztek tanítványok, így körülbelül hatva­nan vannak, különböző korosztályokból. A hangszeres órák, zenekari gyakorlatok mellett koncert is lesz a hangulatos műhelymunka során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában