Frissen Fejérből

2021.07.01. 16:00

Kultmozi Lepsényben: Guinness-rekord Fejér megyéből

A lepsényi kulturális hét Kultmozi filmvetítéseinek már négyéves a hagyománya a településen. Az idén egy Guinness-rekord históriáját elevenítették fel.

V. Varga József

Kultmozi a művelődési házban Fotók: Borsos György

Négy évvel ezelőtt az 1973-ban készült Hova tűnt a Dalárda? című dokumentumfilmet tekinthették meg a jelenlévők, amely Lepsény és Mezőszentgyörgy akkori mindennapjait mutatta be. A következő évben Erdélyi Attila: Lepsény 2002 című alkotását nézhettük meg, majd harmadik alkalommal, tavaly a Tolcsvay Béla által megzenésített Asszonytava, lepsényi népballada ősbemutatóját idézhettük fel újra.

Idén egy 2000-ben játszódó esemény perceit elevenítettük fel. Huszonegy évvel ezelőtt Lőrincz Ádám, akkor 12 éves fiú elhatározta, hogy 100 hangszerrel, szintetizátorral egy világcsúcsot fog felállítani.100 fiatal, iskolás gyermek, tanuló próbáit követhettük végéig, amelyek igencsak fárasztónak tűntek anno. Az együttest Fehér József, a Gorsium zeneiskola igazgatója instruálta, illetve rendezte egységes formátumba. A rekordállítás ötletét támogatta az akkori Roland Intermusica Kft. is.

A Guinness-rekord okmánya

A Guinness-rekord beállítására és hitelesítésére a budapesti Vigadó épületében került sor. Az ifjak két művet játszottak: a Kék Duna keringőt és Monti: Csárdását. Óriási sikert értek el, és sikerült beállítani az új Guinness-rekordot.

A 100 fős szintetizátoros csapatban 10 lepsényi diák is tevékenyen közreműködött. Név szerint: Baranyai Balázs, Erdélyi Veronika, Harsányi Orsolya, Markocs Malvin, Potesz Tamás, Rédli Péter, Rohonczi Gabriella, Szép Andrea, Teichel Katalin és Tóth Zoltán. Az ifjú lepsényi zenészeket Gubicza Péter tanár úr készítette fel a próbákra és a produkcióra.

A film vetítése közben a nézők újra átélték a Vigadó-beli izgalmakat, felfedezhették magukat a 21 évvel ezelőtti rendezvényen. Az egykori eseményeket Erdélyi Attila örökítette meg, és mutatta be most a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában