Frissen Fejérből

2021.07.21. 07:20

Játék és élmény: színkottás zenekar

A hetedik Fejér megyei tehetségkonferencián a Nemzeti Színkottás Zenekart (Nesz) Kováriné Bujdosó Lilla mint a játék, élmény és tanulás részét mutatta be online előadásában.

FMH, V. Varga József

Érzékelés és észlelés: a színek – hangok!

Fotó: Nesz

Kováriné Bujdosó Lilla, a székesfehérvári Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény gyógypedagógusa, egyben a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület alelnöke. Előadásában az egyesületről is szólt néhány szót.

A speciális művészeti egyesület olyan mozgalom megindítója és tevékeny generátora, melynek alapvető célkitűzése az értelmileg sérült emberek életminőségének jelentős mértékű javítása, ezen belül is a megfelelő érdeklődés, képességszint alapján minél több értelmileg sérült ember bevonása a művészeti élet legkülönfélébb ágainak cselekvő gyakorlásába. A szakmai mozgalom Heves megyéből, Andornaktályáról indult el 1986-ban, amikor országszerte néhány intézményben néptánc- és népdalcsoportok alakultak, melyeknek tagjai az intézményekben élő értelmileg sérült személyek közül kerültek ki.

Céljuk, hogy megteremtsék a családban, valamint az intézményekben élő vagy oda bejáró fogyatékosok részére a művészeti ágakban történő aktív részvétel és színre lépés lehetőségeit, segítve önkifejezésüket és társadalmi beilleszkedésüket. A műhely támogatja a művészeti fejlesztéssel foglalkozó csoportokat, munkájukkal az országos és a nemzetközi fesztiválokon egyidejűleg akár 600–1000 embert tudnak megmozgatni. Ezenkívül kiállítások, workshopok, nyári művészeti táborok és élménytáborok fogják össze a sérült alkotókat a tánc, mozgásszínház és színpadi játék, a zene, ének, festészet és rajz művészeti ágakban.

Az egyesület tevékenységében jelentős helyet foglal el a Nemzeti Színkottás Zenekar működtetése – hangsúlyozta Kováriné Bujdosó Lilla. A zenekar jelenleg 10-13 intézményen keresztül általában 60–80 (de nem ritkaság, hogy akár 100) fő közös munkáját fogja egybe. A Nesz 2002 novemberében, a bogácsi zenei tábor keretei között alakult meg. Az együttes a holland Jeanette Barentsen által kifejlesztett egységes színkottarendszer alapján dolgozik, működésük lehetőséget ad arra, hogy a zene iránt fogékony értelmi fogyatékos emberek országos társulatként – a rengeteg élményt és tapasztalatot adó felkészítő táborokon túl – fellépéseken is megmutassák munkájuk gyümölcsét.

Érzékelés és észlelés: a színek – hangok!
Fotó: Nesz

Amint megtudtuk: a színkottás módszertan lényege a színes kotta, melynek segítségével a fogyatékkal élők számára is megvalósulhat a zenélés élménye – szintetizátorral, szólógitárral, basszusgitárral, harmonikával, xilofonnal is dolgoznak, illetve a dallamhangszereken kívül ritmushangszereket is használnak. Az ötvonalas rendszerben rajzolt kották alapján való zenélés játék is egyben, és fejleszti a beszédet, a környezet megismerését, a mozgáskoordinációt, a finommotorikát, az összetett feladatoknak köszönhetően a kognitív képességeket, az érzékelést-észlelést, a figyelmet, a koncentrációt, az emlékezetet, az alkalmazkodó­képességet is. A játék jelleg a hangszerek kipróbálásában, a közös ritmusjátékokban, a csapatépítő játékokban is megmutatkozik.

A színkottás módszer egyúttal egyéni fejlesztést és zenekari munkát is magában foglal, rendszeres gyakorlást jelent a gyerekeknek, fiataloknak, de folyamatos tanulás a pedagógusoknak is. A Nesz mára egy igazi nagy család, a gyerekek és a felnőttek tartják a kapcsolatot, és mindig várják az újabb élményeket, a közösség fellépéseit és a táborokat – emelte ki az előadó a módszertan egyik legfontosabb eredményét.

A zenekar, a támogató művészeknek, együtteseknek – köztük St. Martin, Tóth Vera, a Budapest Ragtime Band – és tanároknak köszönhetően mára a klasszikus zenétől a könnyű­zenéig széles skálájú repertoárral rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában