Frissen Fejérből

2021.06.26. 07:10

Tánc, egy héten át Fehérváron

Ma, szombaton ér véget a Székesfehérvári Balett Színház tánckurzusa, amelyen hétfő óta minden nap több foglalkozásba kapcsolódhattak be a klaszszikus balett és a kortárs tánc iránt érdeklődők.

Bokros Judit

A társulat VOK-beli próbatermét több alkalommal is használták, használják a lelkes táncosok

Fotó: Nagy Norbert (FMH-Archív)

A nézőtérről figyelve sokszor olyan könnyednek tűnnek a táncosok mozdulatai a színpadon, hogy az ember azt képzelheti, talán maga is meg tudja azokat csinálni. Nos, a balettszínház Tánclabor elnevezésű foglalkozássorozatán részt vevők meggyőződhettek róla: nagyon is kemény munka a táncolás. A Mozdulj Fehérvár! elnevezésű projektben a támogatással megvalósult kurzus minden napján több workshop volt, így lehetett tanulni klasszikus balettet vagy kortárs táncot kezdő és haladó szinten, be lehetett kapcsolódni a táncszínházi nevelésbe, de a társulat repertoárjába is belekóstolhattak a vállalkozó kedvűek. Cristina Porres Mormeneo magántáncostól és balettmestertől megtudtuk: az októberben bemutatandó, Egerházi Attila által koreografált Hattyúk tavából is tanítottak be egy kis részt Fernando Gabriel Luis Luis irányításával.

A társulat VOK-beli próbatermét több alkalommal is használták, használják a lelkes táncosok
Fotó: Nagy Norbert (FMH-Archív)

A Tánclaborra inkább a fiatal korosztály jelentkezett, és a legtöbben minden foglalkozást kipróbáltak, így akár egész nap ott lehettek a társulat próbatermében, a VOK-ban. Cristina a haladó klasszikusbalett- és a kezdő kortárstáncórákat tartotta. Az alapoktól indított: a legfontosabbnak a koordinációs gyakorlatokat, az alapvető pozíciók elsajátítását, a ritmusérzék fejlesztését tartotta.

A kurzus szombaton zárul: délelőtt még balettgyakorlat lesz Egerházi Attilával, majd a résztvevők kerekasztal-beszélgetésen vitatják meg a hét tapasztalatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában