Frissen Fejérből

2021.06.28. 07:30

Még egy hétig látható az eucharisztikus szabadtéri tárlat Fehérvár központjában

Szombaton tartották a Városház téren a Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri kiállításának finisszázsát, amely az ősszel Budapesten megrendezésre kerülő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus felvezetéseként, az esemény köszöntésére vendégeskedik a megyeszékhelyen.

V. Varga József

Kiállítás a Városház téren: vizualitás, korszerű képi hatás, szimbolikus megjelenítés

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítás búcsúztatóján köszöntőt mondott Cser-Palkovics András, a város polgármestere és Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, a tárlatot Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára méltatta. Amint elhangzott: az Eucharisztia – más néven Oltáriszentség – az a szentség, amelyben Jézus Krisztus önként odaadja nekünk önmagát, hogy mi is átadjuk magunkat neki, és a szentáldozásban vele egyesüljünk. Így kapcsolódunk bele Krisztus testébe, az Egyházba.

Kiállítás a Városház téren: vizualitás, korszerű képi hatás, szimbolikus megjelenítés
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A művészeti akadémia felkérésére huszonnyolc művész – köztük Árendás József, Benkő Imre, Haris László, Hauser Lilián Beáta, Filep Sándor, Stefanovics Péter, Szőnyi István – alkotásai láthatók a kiállításon. Az alkotók a klasszikus festészeti, plasztikai technikával, valamint a fotográfia és a digitális képalkotás eszközeivel készült művekkel jelennek meg a tárlaton, így téve tanúságot az európai kultúrát alapvetően meghatározó keresztény vallási hagyomány és művészet erejéről, valamint 21. századi hatásáról. A szabadtéri tablók még július 4-éig láthatók a Belvárosban.

Spányi Antal így fogalmazott: – Kell, hogy megtanuljuk a láthatatlant észrevenni, a halhatatlant felfogni. Hogy ne csak nézzünk, de lássunk is, hogy ne csak hallgassunk, de értsünk is. Minden beszél nekünk Istenről, minden hozhat nekünk örömhírt Jézustól, csak vegyük észre, halljuk meg. A művész ezt az üzenetet hozza. A maga eszközeivel megmutatva a titkot, a misztériumot.

Stefanovics Péter képzőművész hangsúlyozta: – A napjaink képzőművészetének nyelvén megfogalmazott alkotások a vizualitás, a korszerű képi hatás, a szimbolikus megjelenítés eszköztárát felhasználva szólnak mindannyiunkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában