Frissen Fejérből

2021.06.15. 07:15

„Ifjú” és más novellákat mutattak be a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban

Elsőkönyves szerző mutatkozott be hétfőn kora este a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Bokros Judit

A bemutatón a kiadóvezető, Kaiser László (balra) is méltatta Kaszás István (jobbra) könyvét

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A székesfehérvári Kaszás István Kinőtt ifjúkor című kötetéről a szerző mellett a Hungarovox Kiadó vezetője, Kaiser László, valamint az illusztrátor, Kőnig Frigyes képzőművész beszélt Bakonyi István irodalomtörténész moderálásával. Tőle megtudhattuk, hogy Kaszás István és Kőnig Frigyes középiskolai osztálytársak voltak Fehérváron, innen a jó ismeretség.

Bakonyi, aki a kötet előszavát írta, felvezetésként elmondta: a szerző későn fogott hozzá az íráshoz, hosszasan érlelte mondanivalóját. Igaz, folyóiratközlései voltak, ám ez az első saját könyv, így találó cím a „Kinőtt ifjúkor”. Sokan hatottak rá az elmúlt évtizedekben Tamási Árontól kezdve a fehérvári írókig, például Sobor Antalig. A novellák egyszerre hagyományosak és modernek, egyetlen emberi sors ábrázolásával hű képet festenek az adott korról.

A bemutatón a kiadóvezető, Kaiser László (balra) is méltatta Kaszás István (jobbra) könyvét
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kaiser László kifejtette, hogy az egyik legnehezebb műfajban szerepelnek igen jó írások a kötetben. A novellák mellett vannak azonban elbeszélésjellegű szövegek és irodalmi publicisztikák. A témák egyebek mellett a társadalom, az egyén vívódása, az erotika, a halál. Lényeges a jó stílus, amelyet Kaiser egy részlet felolvasásával illusztrált.

Kőnig Frigyes – aki viszonylag ritkán illusztrál könyvet – kifejezte, hogy a szerzőnek nagyon jó megfigyelő és prezentáló képessége van. A közös munkát kis kihagyás után folytatták.

Kaszás István pedig elmondta, hogy a kamaszkori évek élményekben, eseményekben gazdagok voltak. Erősen kötődik Fehérvárhoz, és ez meg is jelenik egy-egy írásban. A kötet nem kifejezetten visszatekintés, mert a mai világot is érzékelteti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában