Frissen Fejérből

2021.06.23. 10:00

Furulyát oktat a népzenész Tárnok Ákos egy iskolában

Tárnok Ákos, a dél-amerikai népzenét játszó Los Andinos és a hazai népi dallamokat tolmácsoló Kákics zenekar vezetője ebben a tanévben népifurulya-oktatást tartott a Seregélyesi Baptista Általános Iskolában.

Tihanyi Tamás

Tárnok Ákos (jobb szélen furulyával) megbecsüli a gyerekekkel végzett munkát

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tizenegy kisdiák próbálkozott lelkesen a hangszer megszólaltatásával, a fortélyok elsajátításával az elmúlt hónapokban, persze alkalmazkodva a járvány adta körülményekhez. A zenész végtelen türelemmel és nagy szeretettel oktatta tanoncait, majd a tanévzárás alkalmából minden diákjának egy saját kezűleg készített furulyatokot ajándékozott.

– Már jóval korábban felvetette Sajtos József, az iskola minden újdonságra fogékony igazgatója az ötletet, ám eleinte nem szívesen köteleztem volna el magam, tartottam a megkötöttségtől. Hiszen főállásban zenész vagyok és a Los Andinos, valamint a Kákics együttesek ügyeit is intézem – mondta Tárnok Ákos.

– Azonban idén megérett bennem az elhatározás, amit a járvány miatt megcsappant számú fellépések is alátámasztottak. Amit azóta tapasztalok a gyerekek között, az egyszerűen szuper jó, rájöttem, hogy ez egy egészen másik világ, és nagyszerűen érzem magam velük. Ötvenöt évesen egyébként is vagyok már annyira öreg, hogy úgy érezzem, ideje átadni a tudásomat.

Tárnok Ákos (jobb szélen furulyával) megbecsüli a gyerekekkel végzett munkát
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ákos azt mondja, minden gyerek más és más, ő igyekszik ezt a különbözőséget a javukra fordítani. De először össze kellett állítani a „tanrendet”.

– Juhász Zoltán dudás-furulyás írt egy oktatási anyagot furulyára, ráadásul tájegységenként: palóc, mezőségi, székelyföldi és más tájak szerint csoportosított. Ez az ember zseniális, szerintem Kossuth-díjat érdemelne. Az ő „Éneklő furulya” elnevezésű módszerével tanítok, a régi, paraszti furulyázás alapján. Azt mondják, az énekléshez legjobban a furulyázás hasonlít, s ezt igyekszem szem előtt tartani, azaz először mindig elénekeljük a dallamot, megbeszéljük a szöveget, s csak aztán vesszük elő a furulyát.

Tárnok Ákos szerint nem elhanyagolható szempont az énekekről beszélgetni, hiszen egyáltalán nem egyértelmű, hogy a gyerekek tudják, például, hogy mi az a „nádi hegedű”. Attól azonban tartózkodik, hogy belemerüljön a zeneelmélet oktatásába, mert szerinte kis gyerekeknél az kétséges eredményt hozhat, és nagyon nem szeretné elriasztani őket.

– Imádok velük dolgozni – összegzett a zenész, aki együttesével minap Rómában lépett fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában