Frissen Fejérből

2021.06.12. 08:00

Egy csipetnyi magyarságot vitt a Kákics zenekar Rómába (videó)

A múlt héten a Római Magyar Akadémián lépett színpadra a székesfehérvári népzenekar.

Elekes Gergő

Balról jobbra: Király Dávid, Berki Lilla, Tárnok Ákos és Kossa Benedek hol megható, hol vidám pillanatokat okozott a publikomnak

Fotó: Várhelyi Klára

Szerda reggel fél 5-kor indultak Székesfehérvárról, és egy nagyon sima út végén este 7 órakor értek Rómába, ahol tombolt a jó idő, és a szabadtéri maszkviselés továbbra is kötelező. Útközben megálltak az Isonzó folyónál, hogy lerójják tiszteletüket a háborúban elhunyt magyar katonák előtt.

A fellépésre csütörtök este 19 órakor került sor. A nézők számát limitálták 40 főre, akik egymástól 1,5 méteres távolságban foglalhattak helyet, végig maszkot viselve. Tárnok Ákos zenekarvezetőtől megtudtuk, a közönség 90%-a olasz, 10%-a magyar volt.

A változatos műsorban gyimesi, mezőségi, rábaközi, vértesaljai, dunántúli, moldvai, felcsíki és I. világháborús dallamok csendültek fel, miközben az adott tájegység fotói és olaszra fordított tájékoztató volt kivetítve. Persze a személyes kapcsolatot a közönséggel semmi nem tudja pótolni, így Tárnok Ákos a koncert során mesélt is a publikomnak, melyet az akadémia igazgatója, Kudar Gábor azonnal fordított olaszra. Az I. világháborús betét (melynek egy része Isonzóról is szól) nagyon meghatotta a közönséget, az egyik legnagyobb tapsot az a blokk kapta. Emellett Kossa Benedek egy legényes táncot is bemutatott, hatalmas sikerrel.

Balról jobbra: Király Dávid, Berki Lilla, Horváth Árpád, Tárnok Ákos és Kossa Benedek hol megható, hol vidám pillanatokat okozott a publikumnak
Fotó: Várhelyi Klára

Az öröm azonban nem volt teljes:

„Nagyon nehéz volt úgy koncertezni, hogy nem láttuk a közönségünk arcát, csak a tekintetüket”

– mesélte portálunknak Berki Lilla énekesnő.

A koncert mellett azonban egyéb módon is vitt egy kis hazait a Kákics Rómába

– Sokan nem is tudják elképzelni, hogy hány ember munkája szükséges ahhoz, hogy színpadra állhassunk. Külön szakembert igényel a hangosítás, a fények kezelése, a vetítőgép, ezek nélkül az emberek nélkül a koncert sem valósulhatott volna meg. Ezért úgy gondoltuk, hogy megvendégeljük őket némi magyar finomsággal: vittünk magunkkal szalonnát, kolbászt, zámolyi bort, és mindenkit vendégül láttunk, aki segédkezett a műsorban. Ezzel szerettük volna megköszönni a munkájukat, és ezen falatozás során kicsit jobban megismerni őket – mesélte Tárnok Ákos zenekarvezető.

A péntek és a szombat városnézéssel és csapatépítéssel telt. Megnézték a Vatikánt, számos múzeumot, a Pantheont, a spanyol lépcsőt, a Trevi-kutat, a Szent Péter-, és a Szent Kelemen-bazilikát, a Római vakáció című film szinte összes fontosabb helyszínét. Természetesen a Colosseum sem maradhatott ki, igaz csak kívülről, mert a belépés előzetes regisztrációhoz volt kötve. És hát ha Olaszország, akkor a pizza!

A csapat vasárnap érkezett haza, unatkozni pedig ezt követően sem lesz idejük, hiszen mozgalmas nyár vár rájuk. Fellépnek többek között a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztiválon, júniusban a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek szünetében rendezett kulturális programok közül az egyik koncertet ők adják Bicskén, Szent Iván éjszakáján Vasvár várja őket, augusztusban Balatonkenese lesz a célállomás, és természetesen a fehérvári Tűzzel-Vassal fesztiválról sem maradhatnak le.

Kapcsolódó cikkek:

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/karnevali-hangulat-ecuadorban-a-fehervari-kakics-szemevel-fenykepes-beszamolo-3847578/

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/ecuadorba-viszi-a-magyarok-zenejet-a-kakics-zenekar-2842075/

https://www.feol.hu/galeria/egy-karpataljai-asszonyert-adott-jotekonysagi-koncertet-a-kakics/10

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában