Frissen Fejérből

2021.06.02. 08:02

Egy csipetnyi Havanna Székesfehérváron – Videoklipet forgatott a MusiColore Énekegyüttes

Camila Cabello és Young Thug nagysikerű slágerének, a Havanának egy rendkívül különleges változatát hozza el a közönségnek a fehérvári a capella formáció. Nemrégiben videoklipet is forgattak hozzá.

Feol.hu

Kellemes időjárás és jó hangulat jellemezte a forgatást

Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

A MusiColore Énekegyüttes 2014-ben jött létre azzal a céllal, hogy egy olyan hattagú, kislétszámú formáció szülessen, mely – ahogy már a neve is utal rá (színes zene) – sokféle zenei műfajból merít. A tagok régről ismerik egymást, iskolatársak, énektársak és ami a legfontosabb: barátok. Akad köztük zenész, de építészmérnök és informatikus is. Egy dolog azonban mindannyiukat összeköti: a zene magas szintű ismerete, szeretete.

Az a capella nagyon leegyszerűsítve egy hangszeres kíséret nélküli, többszólamú kórusmű, melyben minden egyes hangot az előadók a szájukkal adnak ki, a szövegen kívül tehát a „hangszerek” is az emberi hangok. A műfaj napjainkban ismét nagy népszerűségnek örvend, egyik legismertebb nemzetközi képviselője a Pentatonix együttes, de számos film is készült a témában, elég csak a Tökéletes hang-trilógiára gondolni. Az a capella azonban minden, csak nem könnyű!

– Alapvetően mi ebben nőttünk fel, gyerekkorunk óta kórustagokként a capella műveket énekeltünk többen is a formációból. Mindannyian szeretjük a kóruséneklést, az a capella esetében pedig saját magunk urai vagyunk, nem szükséges sem zenekarhoz, sem hangszerhez alkalmazkodnunk. Természetesen léptünk már fel zenekari (fúvós, vonós) kíséret vagy hangszeres (pl. zongora, orgona, gitár, fagott, fuvola) kíséret mellett is, de alapvetően a kíséret nélküli felállás a kedvencünk – mesélte Radics Éva szoprán, a MusiColore művészeti vezetője, aki elmondta, a kórusművészet nagyon régóta működik már hazánkban, a Kodály-módszer miatt egy mondhatni alapvető dolog azoknál, akik zenét tanulnak. Együttesük főként a klasszikus kórusműveket, illetve kortárs ének-irodalmat ad elő fellépéseiken.

Kellemes időjárás és jó hangulat jellemezte a forgatást
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Adódik a kérdés, hogy akkor mégis hogyan esett választásuk egy 2017-es popslágerre.

– A pandémia alatt mi is kicsit csendesebbek voltunk, de ekkor jött a gondolat, hogy jó lenne egy 6-8 számból álló, profi hangfelvételt készítenünk, ha már fellépni nem tudunk. Ezt aztán még tovább gondoltuk és felmerült a videoklip ötlete is. És hogy miért a Havana? Minden koncertünkön van egy könnyűzenei szekció, amikor a klasszikus művek után 3-4 szám erejéig vidámabb, jazzesebb dalokat éneklünk. A Havana viszonylag új a repertoárunkban, ám rendkívül hangulatos, nagyon szeretjük, és mivel ezt még kevesen hallották tőlünk, úgy gondoltuk, hogy ezzel szeretnénk újra hangot adni magunkról.

A Camila Cabello-féle eredeti rendkívül sokszínű hangszerek szempontjából, így sejthető, hogy nem volt könnyű feladat a popdalt a capella verzióra átalakítani. Az alkotás folyamatáról Mihály György bariton mesélt nekünk.

– Igazság szerint már létezett egy a capella változat a dalból, amit egy New Yorkban tevékenykedő együttes készített. Az ő videójukat találtam meg az interneten, és nagyon megtetszett. Rákerestem a kottákra és mivel nyilvánosan elérhetők voltak, elkezdtük tanulni és egy nagyon picit formálni a dalt. Az amerikai banda öttagú, mi hatan vagyunk. Ha ötszólamú művet éneklünk, nálunk általában szólamkettőzés van, tehát egy szólamot két ember énekel. Itt is így tettünk, ám bátorkodtam egy hatodik szólamot is beleírni a mi verziónkba, így még inkább egy önálló feldolgozást sikerült létrehozni.

Forog a kamera
Fotó: Elekes Gergő / Feol.hu

Az énekegyüttes célja a videoklippel, hogy az utóbbi időben elhanyagolt közösségi felületeiken újra aktívak legyenek, valamint szeretnének újabb és újabb koncerteket szervezni. Aki legközelebb élőben hallgatná meg őket, annak június végén, a Velencei-tavi Operafesztiválon lesz lehetősége, ahol klasszikus kórusművekkel várják a tó egy pontján felállított állomásukon a hajóval érkező közönséget.

Az eredeti dal:

A MusiColore Énekegyüttes tagjai:

  • Radics Éva – szoprán, művészeti vezető
  • Ughy Tünde – mezzo
  • Bódi Réka – alt
  • Földesi Zalán – tenor
  • Mihály György – bariton
  • Pintér Péter – basszus
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában