kiállítás

2021.05.05. 14:31

Színes, míves népi ihletésű tárgyakat láthatunk a Hagyományok Háza közösségi oldalán

Augusztus végéig látható a Hagyományok Házában az Élő népművészet című kiállítás, amelyen megyei alkotók gyönyörű tárgyait is szemügyre vehetjük.

Bokros Judit

A megyei alkotók közül Viasz Zoltán Kárpát-medencei pásztorfurulyákkal szerepel a tárlaton

Fotó: Sevella Zsuzsanna

Az eddigi legnagyobb tárlat, amelyen az épület minden szegletét népművészeti remekek díszítik – így vezetik föl az „Élő népművészet” – 17. Országos Népművészeti Kiállítást a Hagyományok Háza közösségi oldalán. Az intézmény honlapján pedig részletesen, több videóban, táj­egységenként mutatják be az anyagot, amely több mint kétezer darabból áll.

Megcsodálhatunk például szebbnél szebb ékszereket, míves hangszereket és mutatós szőnyegeket, s tájegységenként figyelhetjük meg a népi motívumok szépségét, a jellegzetességeket. Az alkotások jól mutatják, mennyire nem elavult, hanem élő a népművészet, amelynek mintakincséből sok mai használati vagy dísztárgyhoz merítenek, és a technikák is élnek.

Fejér megyéből összesen húsz alkotó szerepel a tárlaton, s három egyesülethez – a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Tár­sasága, a Fejér Megyei Népművészeti Egyesület – tartoznak, többen díjat is kaptak. Felsoroljuk őket és a díjakat: Sigmond Gáborné, Köpf Jenő (ezüst oklevél), Szügyi Éva, Bognár Márta (bronz oklevél), Komendó Gabriella, Szocska Ágnes, Glückné Nagy Gabriella (ezüst oklevél), Gelencsér Julianna, Szenczi Jánosné, Szabóné Demény Mónika (bronz oklevél), Pásztor Sarolta, Fehér Csaba, Kecskeméti Róbert (arany oklevél), Viasz Zoltán (arany oklevél), Sváb Judit, Kovács György, Kató Balázs, Sevella Zsuzsanna (Gránátalma díj), Józsa-Szaka E. Kata (arany oklevél), Kátai Antalné.

Az ötévente megrendezett Élő népművészet pályázat a hazai kézművesek legnagyobb seregszemléje, területi válogatókkal és olyan szigorú szakmai népművészeti zsűrizéssel, hogy már az országos kiállításra bekerülni is rangot jelent.

A tárlatra nevezni új művekkel, a 2015 óta megrendezett országos szakági pályázatokon szerepelt vagy díjazott alkotásokkal, valamint népi iparművészeti zsűriszámmal ellátott alkotásokkal lehetett.

A megyei alkotók közül Viasz Zoltán Kárpát-medencei pásztorfurulyákkal szerepel a tárlaton
Fotó: Sevella Zsuzsanna

A székesfehérvári Sevella Zsuzsanna játékfejlesztő és fejlesztőpedagógus neve ismerős lehet a Mintakincstár elnevezésű, a hagyományos népi díszítőmotívumokra építő játékairól. Zsuzsa másodszor állít ki a tárlaton. Első alkalommal arany oklevéllel jutalmazták, most pedig Gránátalma díjat kapott. Tárgyait kollekcióban adta be, ám azok egyenként is megállják a helyüket.

Miskakancsókhoz és emberalakos butellához kötődő játékokat, tárgyakat (például pecséteket) készített, de a Mintakincstárból is adott be memória- és árnyjátékot, sudokut. Lapozgatós könyvecske, kirakó, csomagolópapír, dominó és még egyéb játék is szerepel a munkái között.

Zsuzsa egyértelműen érzi a fejlődést öt évvel ezelőtti tárgyaihoz képest. Az előző megmérettetés sikere sarkallta a további játékok elkészítésére. A játék kategória egyébként nem annyira régi a tárlaton, és nagyon jó, hogy a fiatalok korszerűbb játékaiba is be lehet építeni a hagyományos népi motívumokat – fogalmazott az alkotó.

A Népművészet Ifjú Mestere címet birtokló Józsa-Szaka E. Kata Abán élő nemezkészítő szintén másodszor szerepel a tárlaton. Először Gránátalma díjat kapott munkáiért, most pedig arany oklevelet érdemelt ki. Ezúttal két művét állították ki: egy Szűz Mária-nemez­képet, valamint egy selyem- és nemezfüggönyt.

Viasz Zoltán sárbogárdi népi­hangszer-készítő fúvós hang­szereket, azon belül is fu­rulyákat alkot, és ezeken játszik is. A tárlaton Kárpát-medencei pásztorfurulyákkal szerepel, amelyeket arany oklevéllel jutalmaztak (öt éve bronz elismerést kapott). Az alkotó szerint már maga a beválogatás is elismerés, nagy megtiszteltetés szerepelni az „Élő népművészeten”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában