Frissen Fejérből

2021.05.28. 11:00

Megidézték Pilinszkyt Fehérváron, a Kígyó utcában

A Kígyó utcai panelházak egyikénél csütörtökön délután fontos esemény történt: a 40 éve elhunyt Pilinszky János költőre emlékeztek.

FMH

A szél messzire vitte Pilinszky verssorait

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Méghozzá a 4-es számú háznál zajlottak a történések, hiszen ebben van az a lakás, amelyben a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas Pilinszky élete utolsó évét albérlőként töltötte. A költő 1980 nyarán költözött be abba a lakásba, amelyből a minap került elő egy 40 éve lappangó, irodalomtörténetileg jelentős jegyzetfüzet a költő kézirataival (erről korábban lapunkban és internetes felületünkön is beszámoltunk).

A szél messzire vitte Pilinszky verssorait
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Pilinszky 1981. május ­27-én hunyt el. Erre emlékeztek és emlékeztettek csütörtökön a Vörösmarty Társaság tagjai is, akik közül többen a költőt idéző verseket mondtak. Ezenkívül Cserta Gábor és Cserta Balázs megzenésített Pilinszky-verseket adott elő gitáron, fúvós hangszerekkel, az esemény végén pedig megkoszorúzták a költő Vigh Tamás által készített emléktábláját.

Az idén egyébként kettős évforduló van, hiszen száz éve született a költő, s erre országos programsorozat is emlékeztet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában