A tervezet már megvan

2021.05.12. 20:00

Esszenciák a folklórfesztiválra – Hogyan alakul az idei Királyi Napok táncfesztiválja?

A néptánckedvelők és a Királyi Napok rajongói biztosan kíváncsiak rá, hogyan tér vissza az Alba Regia Táncegyüttes, illetve, idén hogyan alakul a néptáncfesztivál sorsa. Majoros Róbert és Majoros Andor mesélt.

Bokros Judit

Az Alba Regia Táncegyüttes és különböző csoportjai mindig nagy sikert aratnak a nyári néptáncfesztiválon

Fotó: Fejér Megyei Hírlap-Archív (Nagy Norbert)

Az Alba Regia Táncegyüttes és utánpótláscsoportjai is ezen a héten kezdtek újra próbálni a hosszú, körülbelül féléves kihagyás után. Természetesen ez idő alatt is foglalkoztak a néptánccal, de másként. A részletekről, és arról, milyen fellépésre készülnek, Majoros Róbert művészeti vezetőt kérdeztük.

– Két fesztiválra (a szekszárdira és a tatabányai koreográfusi versenyre) is készültünk a felnőtt együttessel, amikor november elején be kellett fejeznünk a próbákat. Pedig nagyon vártuk az alkalmakat, hiszen hosszú ideje nem szerepeltünk fesztiválon, megmérettetésen, és ez hatással van az együttesre. A leállás után januárban jöhettünk össze újra, amikor a Vörösmarty Színházban kultúra napi műsort rendeztek. Majd ismét a kivárás következett, s amikor végre, kis csoportban nekikezdtünk március elején a próbáknak, akkor jött a harmadik hullám, a zárás, és megint le kellett állnunk. Időközben én is átestem a koronavíruson, és ennek a hatása eléggé elhúzódott – tudtuk meg Róberttől, aki azért hozzátette: az Alba Regia Művészeti Iskolába járó fiataloknak voltak online próbái. A csoportok hetente kétszer gyakoroltak, persze nem úgy, mintha élőben találkoztak volna. Az oktatók próbáltak érdekes, játékos feladatokat adni.

A felnőtt együttessel ebben az időszakban nem gyakoroltak online (tavaly tavasszal még törekedtek erre), hiszen bebizonyosodott: ennek nem sok értelme van a néptánc esetében. Nincs meg a közösségi élmény, a párral való találkozás, egészen más az egész. Táncos videókat azonban készítettek.

Az Alba Regia Táncegyüttes és különböző csoportjai mindig nagy sikert aratnak a nyári néptáncfesztiválon
Fotó: Fejér Megyei Hírlap-Archív (Nagy Norbert)

Most végre újra találkozhatnak: ezen a héten mind a felnőtt együttes, mind a fiatalok visszatértek a Táncház falai közé, de persze csak óvatosan. A felnőttek az augusztusi Királyi Napok keretein belül rendezendő kisebb fesztiválra készülnek. Műsoruk címe Esszenciák, ami igazodik az elmúlt egy évhez. Vagyis, mivel új produkció nem született, és szinte próbák nélkül kell műsort összerakniuk, ezért az elmúlt évek legjobb koreográfiáinak legjobb részeit szerkesztik össze, néhány friss tánccal. Bele kell tehát húzniuk.

Magáról a néptáncfesztiválról – amely több mint két évtizede meghatározó rendezvénye Székesfehérvár kulturális életének – már Majoros Andor fesztiváligazgató beszélt.

Embertömeg a Királyi Napok székesfehérvári záróeseményén még 2019-ből
Fotó: Fejér Megyei Hírlap-Archív (Nagy Norbert)

– A nemzetközi fesztivál megrendezésére sajnos ismét nem lesz lehetőség, a Covid19 miatt. Ezért, ahogy tavaly, úgy az idén is kisebb, amolyan minifesztivált tervezünk a Táncházon belül, csak magyar közreműködőkkel. Ezt Királyi Napok Folkfesztiválnak neveztük el, hiszen egyszerre lesz benne jelen a néptánc és a népzene, illetve a világzene augusztus 13–17-ig. Minden napra hívtunk egy-egy, nagy durranásnak számító előadót, fellépőt. A táncházi rendezvényeken remélhetőleg lehetünk 300 fő körül, s a város is elindítja a tervek szerint a Királyi Napok sorozatot, így ott is tudunk szerepelni. Várhatóan lesz színpad a Zichy ligetnél, itt egy alkalommal, augusztus 22-én az Alba Regia Táncegyüttes nagy családja is fellép. Ugyanezen az estén lesz a Pannónia közepén című műsor, amely a Közép-dunántúli régió tánchagyományát mutatja be Majoros Róbert rendezésében. Ebben Veszprém megyei és Komárom-Esztergom megyei ifjúsági csoportok is szerepelnek majd a fehérváriak mellett.

Magának a városi Királyi Napok programsorozatnak az elején, 13-án lép fel először az Alba Regia Táncegyüttes a Székesfehérvári Balett Színházzal közösen. A táncházi programok már aznap elkezdődnek, s a tervek szerint érkezik a folk-funk stílusban mozgó Gypo Circus nevű formáció – mondta Andor, aki ezután kifejtette a tervezetet.

Csak néhány részletet emelünk ki, remélve a megvalósulást: augusztus 14-én mutatják be az albások a már említett Esszenciák című műsort a Táncház nagytermében, aztán lesz Romano Drom koncert, jön Ferenczi György és az 1Pesti rackák, s a következő napokon várható még a Góbé zenekar fellépése is, a helyiek közül pedig a Tilinkó és a Galiba zenekaré.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában