bíznak a jövőben

2021.05.14. 08:00

Bármennyire is készülne a Móri Ifjúsági Fúvószenekar, még nem jött el a próbák ideje

A készülődés crescendója mellett a gyász pianója… Nehéz időszakon van túl a Móri Ifjúsági Fúvószenekar. Hónapok óta nem lehettek együtt, és egyik fontos tagjukat is elveszítették, de azért bíznak a jövőben és a csapat összetartó erejében.

Palocsai Jenő

A tervek szerint 2022 januárjában lép majd színpadra a zenekar

Fotó: Hrubos Zsolt

Nemcsak a magánszemélyeknek, cégeknek, oktatási intézményeknek és magának az államnak furcsa ez a járvány miatt kialakult helyzet, hanem az oly fontos civil szervezeteknek is, akiknek ereje és értelme éppen a közösség összekovácsolásában van. Most más és kicsit zártabb a világ, ezért ehhez kell alkalmazkodni. Így van ezzel a Móri Ifjúsági Fúvószenekar is. Ők hamarosan a 40. születésnapjukat ünneplik, és már túl vannak 43 külföldi fellépésen, nem beszélve a sok hazai és főleg a móri előadásokról, ünnepi estről.

Acsai Sándor karmester elmondta: – Tavaly novemberben tudtunk utoljára próbálni, onnantól vége szakadt ennek a szép és sokak által szeretett folyamatnak, pedig hatalmas terveink voltak. Persze nem adtuk fel őket, így a nagysikerű ABBA-show mintájára most egy Queen-estre készülünk, vagyis készülnénk, ha lehetne már végre próbákat tartani.

A tervek szerint 2022 januárjában lép majd színpadra a zenekar, de addig még sok a feladat, ugyanis 14 Queen-számot gyakorolnak be a karmester vezényletével. A szakmai irányító maga bontotta szét a Queenre olyannyira jellemző, különleges hangzást külön-külön az összes hangszerre, hogy az a megfelelő minőségben szólaljon majd meg azon az estén, ahol az ABBA-show-ban is hallott Ress Hajni és Solti Ádám énekli majd Freddie Mercury dalait.

A tervek szerint 2022 januárjában lép majd színpadra a zenekar
Fotó: Hrubos Zsolt

A dirigens bízik abban, hogy ez megvalósulhat, de abban még inkább, hogy továbbra is kitart, együtt marad a csapat. Mint elmondta: – Nagyon hiányzik a tagoknak a zene, a zenekar, próbák megszokott rendszeressége, de nem adjuk fel, nem távolodunk el egymástól. Az internet segítségével köszöntjük egymást születés- vagy éppen névnapokon, emellett nagy terveket szövögetünk. Ilyen például a 2022-es Móri Bornapok, ami fúvósfesztivál is lesz egyben. A nagy terveink és a velük járó feladataink jelentős többletköltségekkel járnak, ezért szükségünk lenne arra, hogy az önkormányzat újra támogasson minket éppúgy, ahogy a járványidőszak előtti években tette.

A zenekar olyannyira optimista, hogy lesz, ami lesz alapon, már most lefoglalta a Wekerle-csarnokot. Mindent elkövetnek, hogy – ha és amennyiben lehetséges – megtarthassák a mindig telt házas karácsonyi koncertjüket.

Mint kiderült, a külföldi fesztiválok meghívói a fiókban maradtak, pedig ezen a tavaszon elmehetett volna a csapat a chebi Fijo Fesztiválra (Csehország), illetve a szlovákiai Nova Dubnicába. De azt is megtudtuk, hogy a körülmények ellenére egyáltalán nem tétlen a csapat és nem eseménytelen az egyesület élete. Kifestették a régi mozinál az irodát, és Raduka József segítségével rend lett a kották között, illetve a raktárban.

Ha a móri fúvósokról van szó, kötelességünk megemlíteni Kaiser Ferencet, aki nemrég még a zenekar egyik oszlopa, sőt motorja volt, és immár az égi zenekart erősíti, tisztábbá téve a szférák zenéjét klarinétjátékával.

A karmester elérzékenyülve mondta: – Ő volt mindenki Franci bácsija, éppen ezért mindenkinek hiányozni fog az az erő és az a lelkesedés, amelyet át tudott plántálni a zenekar többi tagjába. Nem lesz könnyű nélküle. Az biztos, hogy a próbák és az előadások során többször oda fogok majd nézni arra a helyre, ahol ő szokott muzsikálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában