Frissen Fejérből

2021.05.22. 07:20

Avar kori őseinkkel ismerkedhetünk meg Csákberényben

Kulcs az Ősökhöz címmel helyi, avar kori leletekből nyílik kiállítás a csákberényi ­Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeumban szombattól.

Baráth Eszter

A hivatalos megnyitót pénteken tartották, de szombattól lehet látogatni a múzeumot

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A közösségi régészeti programmal és az önkéntesekkel is teljesen nyitottá, mindenki számára elérhetővé tették az ásatásokat az elmúlt két évben.

– A látogatóknak is gyakorlatilag testközelből nyílik arra lehetőségük, hogy megismerkedjenek az őseinkkel. Méltán mondhatjuk azt, hogy most már a kutatás állása alapján az őseinkről van szó, mert ennek a népnek a leszármazottai alkották az Árpád-kori magyar köznép zömét. Tehát minimum biológiai értelemben mindenképpen az őseinkről beszélünk és mi régészek azt kutatjuk, hogy ez kulturális értelemben hogyan követhető nyomon – emelte ki a kiállítás kurátora, Szücsi Frigyes.

A kiállításon a közösségi régészet bemutatása mellett ezt a kulturális vonalat emelték ki: – Külön hangsúlyozzuk az avar kor ideje alatt a VI.-tól a IX. századig terjedő időszakot. A kiállításon direkt könnyen érthető fogalmakkal operáltunk, az avar kori germán népesség hagyatékát is igyekeztünk bemutatni – mondta a kiállításról Szücsi Frigyes.

A hivatalos megnyitót pénteken tartották, de szombattól lehet látogatni a múzeumot
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tárlatlátogatás során jobban megérthetjük azt, hogy egy politikai alakulatban, tehát az avar kaganátusban számos különböző népcsoport élt, a régészet pedig már ki tudja mutatni az ezekhez a csoportokhoz kapcsolódó kultúrákat. Többek között bemutatják az avar népesség keleti hagyatékát is, hiszen ők Belső- és Közép-Ázsiából érkeztek.

– Igyekeztünk minél nagyobb merítéssel, minél több leletet bemutatni a csákberényi orondpusztai avar kori temető anyagából. Amit itt látunk, az mind az 1936–1939 között és a 2019–2020-ban folytatott ásatásokból származik – hangsúlyozta a kurátor. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy szegényes kiállítást láthatunk Csákberényben. Ott egy nagyon jómódú közösség élt, a régészek gazdag anyagot tudtak feltárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában