Frissen Fejérből

2021.04.29. 15:17

Világnapi gondolatok: „A tánc az élet maga”

A tánc réges régi önkifejezési forma, s akárcsak más művészeti ágak, mindig képes megújulni. A tánc világnapján, április 29-én e művészet előtt tisztelgünk.

Bokros Judit

Fotó: fmh_foto

Forgás közben meglebbenő színes szoknya, egy hosszan kitartott emelés, egy magasba nyújtott, spiccelő láb – hirtelen ezek jutnak eszembe a tánc kapcsán. Persze a tánc mindenkinek mást jelenthet, lehet, hogy valakinek a bécsi keringő vagy egy forró tangó, esetleg egy laza hip-hop mozdulat, netán egy egyszerű, vidám lagzis tánc jut az eszébe.

A Székesfehérvári Balett Színház Franc című produkciója, egyfelvonásos tánckrimi
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Archív

A lényeg az, hogy a tánc valamiképpen mindannyiunk életében jelen van, ilyen vagy olyan formában, kisebb-nagyobb mértékben. Kinek szórakozást, kikapcsolódást jelent, kinek pedig az önkifejezés legmélyebb formáját. Utóbbiak lehetnek a táncművészek, akik minden napjukat mozgással, tánccal töltik, a választott stílusnak megfelelően. Számukra nem csupán fizikai kihívás a gyakorlás, a koreográfiák megtanulása, előadása, hanem lelki szükséglet is. Az, hogy kiből lesz táncos, táncművész, a fizikális képességek mellett egyéb adottságok függvénye. A pályára már kisgyerekkortól lehet és érdemes készülni, ám a nagyon céltudatosaknak később is sikerülhet érvényesíteni tehetségüket. S természetesen nem feltétlenül lesz mindenki komoly táncos akkor sem, ha óvodás kortól tanulja a mozgást, és jók a fizikális adottságai – ám ettől még egész életében elkísérheti a tánc, a mozgás szeretete.

Alba Régia Táncegyüttes – Archív felvétel (Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap)

Mindenesetre örüljünk, hogy Székesfehérváron és a megyében virágzik a tánckultúra – mind a hagyományos, népi értelemben, mind az egyéb irányzatokat – például balett, társastánc, kortárstánc, hip-hop – tekintve, és vannak táncművészeink. Büszkék lehetünk a nagy múltú, székesfehérvári Alba Regia Táncegyüttesre éppúgy, mint a nemrég alakult Székesfehérvári Balett Színházra, vagy a martonvásári Százszorszép Táncegyüttesre, s minden egyéb városi vagy vidéki csoportra, alkossák kicsik vagy nagyok.

A Tánc világnapján ők is ünnepelhetnek, s ünnepelhetünk mi is, akár az általuk nyújtott produkciókkal, élményekkel. És akár most is megnézhetjük például az Alba Regia Táncegyüttes közösségi oldalán megosztott videókat, vagy azt az összeállítást, amely nemrég készült el nyolc vidéki balett együttes összefogásának köszönhetően. Ez utóbbi a Székesfehérvári Balett Színház oldalán tekinthető meg, Együtt, egymásért! címmel. A társulat vezetője, Egerházi Attila pedig e gondolattal vezette föl világnapi köszöntőjét: „Az élet mozgás, a tánc az élet maga.”

https://www.feol.hu/kultura/helyi-kultura/kaprazatos-mozdulatokkal-unnepli-a-szekesfehervar-balett-szinhaz-a-tanc-vilagnapjat-video-4888816/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában