Pillanatkép, értünk

2021.04.08. 07:05

Kihirdették a nadapi fotópályázat nyerteseit

A húsvéti hétvégére időzítve fotópályázatot hirdetett az a civil közösség, amely hetekkel ezelőtt a Velencei-hegység védelmének érdekében szervezett összefogást.

Tihanyi Tamás

A törpe nőszirom

Fotó: Tarsoly Péter

Tarsoly Péter barlangász, kutató a nadapi rét megmentésének érdekében fogta össze azokat, akik a környezetvédelem céljaival egyetértenek. Rövidesen ismert személyek csatlakoztak hozzá (közöttük van Miklósa Erika és Fa Nándor), majd támogatásáról biztosította őket a helyi „zöld” szervezet, valamint az önkormányzat is. Utóbbi sietett egy figyelmeztető táblát elhelyezni a futballpálya mellett, amellyel arra kérte a gépjárművel érkezőket, hogy autójukat hagyják az út szélén, ne hajtsanak be a területre, amelyen már javában növekednek (növekednének) a védett növények. Az összefogás további kézzel fogható eredménye, hogy már szerveződik Nadapon egy nagy hulladékgyűjtő akció.

Természetesen az illegális hulladék lerakása és a megnövekedett járműforgalom nem csupán Nadap környékének fájdalmas valósága, jellemző ez az egész Velencei-hegységre. (És sajnos a megye számos erdővel, mezővel megáldott területére.) A környezetért aggódók tudták, hogy a húsvéti hosszú hétvége újabb komoly terhelésnek teszi ki a vidéket, ezért egyikük – Sajtos József seregélyesi iskolaigazgató, természetjáró – egy nagyszerű ötlettel rukkolt elő: hirdessenek meg fotópályázatot a Velencei-hegység természeti értékeiről, szépségeiről. A megvalósítás gondjainak oroszlánrészét ismét Tarsoly Péter vette a nyakába, így még nagypéntek előtt nyilvánosságra hozták az akció részleteit, amely elvileg húsvét hétfőn, éjfélig tartott.

Az út…
Fotó: Komáromy Orsolya

– A felhívás célja az volt, hogy a közösség erejét és összefogását felhasználva egy pillanatképet kapjunk a Velencei-hegységről 2021 húsvétján – értékelt a barlangász szakember, a terület talán legjobb ismerője. – Meg akartuk mutatni a hegység szépségeit, de azt az oldalát is, amely kevésbé szép. Arra alapoztuk az ötletet, hogy húsvét hosszú hétvégéjén sokan kirándulnak a hegységben, a szép tavaszi időben. Sok ember, több szem többet lát… Az értékek és negatívumok bemutatása mellett a cél az volt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a környezet és a természet védelmére, és legfőképpen arra, hogy mi, emberek mit tehetünk azért, hogy mindez a gyakorlatban is megvalósuljon.

Sajnos a felhívás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, hiszen összesen csupán huszonnégy fényképet töltöttek fel a megadott tárhelyre az akcióhoz csatlakozók. Ezekből kettőt választottunk ki.

A törpe nőszirom
Fotó: Tarsoly Péter

– Az egyik egy virág, a törpe nőszirom, a másik pedig egy utat ábrázol, amely felvezet a szemben fekvő hegyre. Talán ez utóbbi annak lehet a szimbóluma, hogy menni kell tovább az elkezdett úton, még akkor is, ha közben kudarcok érik az embert. A hegység védelméhez kapcsolódóan ez a felhívás kevésbé volt sikeres, de nem adjuk fel – szögezte le Tarsoly Péter.

A kitartásra szükség lesz, hiszen az egyik legnagyobb eredmény ezen az úton az volna, ha a nadapi rét helyi védettséget kapna, ám ehhez több tulajdonossal is meg kell még egyezniük a kezdeményezőknek. És ne feledjük: a nadapi rét csupán egy – valóban csodás – szelete szűkebb világunknak, amit a maga szépségében kötelességünk megőrizni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában