Frissen Fejérből

2021.04.29. 12:14

Káprázatos mozdulatokkal ünnepli a Székesfehérvári Balett Színház a Tánc Világnapját (videó)

Egerházi Attila Rendező-koreográfus, a Székesfehérvári Balett Színház igazgatója osztotta meg velünk gondolatait a Tánc Világnapja alkalmából.

feol.hu

Fotó: Részlet a videóból

„Az élet mozgás, a tánc az élet maga. Az ember legősibb önkifejezési formája a testbeszéd. Amikor egy kisgyermek világra jön, életének első néhány évében kizárólag hangokkal és mozgással, azaz testének „beszéde” által képes kifejezni érzéseit, gondolatait, hangulatait és vágyait. A kisgyermekek testbeszéde az idő előrehaladtával árnyaltan fejez ki lelki tartalmakat. Ekkor kezd el az ember táncolni és önkifejezése művészetté válik. Az élet ritmus, a ritmus tánc. A szívverés az élet ritmusa és egyben zenéje, amely ritmikus mozgás tartja életben a testet, amely táncolva beszél szíve vágyairól. A mozgás, a tánc, primordiális kommunikáció. Az állatok szintén táncolnak, amikor násztáncukat lejtik. Táncolnak a fák, a növények. Ki mondja meg, hol kezdődik és hol végződik a tánc? Tánc lehet egy tartás, egy gesztus, akár egy séta. Minden mozgás vagy mozdulatlanság, amely lelki kondíciót fejez ki, táncnak tekinthető. A Tánc Világnapja alkalmából megünnepeljük a táncot, ezzel ünnepeljük az életet.”

Egerházi Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában