Frissen Fejérből

2021.03.31. 15:00

Rejtett olvasmányok – Parkokban keresnek új gazdát a könyvek

Keresd a könyvet! Hiszen a kezdeményezésnek köszönhetően Székesfehérvár utcáin is bárhol várhat egy olvasnivaló meglepetés.

Baráth Eszter

Az elsődleges célcsoport a gyermekeké, de a felnőttek sincsenek kizárva

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Neveljünk olvasókat! nevű közösségimédia-csoport tagja angol minta alapján Magyarországon is elindította a Keresd a könyvet! kezdeményezést, melyhez Szabados Melinda meseíró jóvoltából Székesfehérvár és környéke is csatlakozott. A program lényege, hogy a polcokon árválkodó gyermek- és ifjúsági könyvek, melyekről úgy vélik, más gyerekeknek is örömet szerezhetnek, egy rövid üzenettel együtt új gazdára leljen egy parkban, játszótéren elrejtve.

Székesfehérváron 2019 végén indult a kincskereső játék. Szabados Melinda tapasztalatai szerint az utóbbi hetekben ismét többen csatlakoztak. Nem csak a fehérvári gyermekeket szeretnék bevonni, így a kezdeményezés közösségi oldalán feltüntetett szabályok szerint Székesfehérvár 30 kilométeres körzetében is várják a csatlakozókat, hogy bővüljön az új gazdára találó könyvek listája.

Az elsődleges célcsoport a gyermekeké, de a felnőttek sincsenek kizárva
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az elsődleges célcsoportot a kisgyermekek alkotják, akiknek szeretnék megmutatni a könyvek világát, ugyanakkor nincs kizárva senki, így felnőtteknek íródott könyv is kikerülhet a közterületekre.

A kezdeményezés láncának folytatásához bárhova érdemes könyveket rejteni, ahova szívesen mennek a gyerekek, például egy játszótérre vagy kirándulóhelyre. Ahhoz, hogy az olvasnivaló véletlenül se sérüljön, javasolt egy többször használatos műanyag tasakba kihelyezni a csoportban található kedves üzenettel karöltve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában