Virtuális térben

2021.02.10. 15:00

Hattyúk tava, egyedi megvalósításban – Online produkciókkal is készülnek a balett színháznál

A közönségmentességet a táncművészek nehezen viselik, de a Székesfehérvári Balett Színház rendszeresen próbál, s tervezik az évad folytatását. Egerházi Attila igazgató részletezte lapunknak, mivel foglalkoznak ezekben a hónapokban.

Bokros Judit

Egerházi Attila (j) az online megjelenésről úgy véli: az nem pótolja a valódi színházi élményt, csupán egy kiegészítő lehetőség, amelylyel most ők is élnek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mi lesz a következő nagy bemutatójuk?

– Gőzerővel próbálunk. Tavaly Fantomfájdalom címmel alkottunk meg egy nagyszabású produkciót a Trianon 100 évfordulóra emlékezve. Ennek az M5-ös csatornán volt a premierje, s várhatóan még többször leadják. Készült egy nagyszerű kiadvány is, amely a darab zenei anyagát és magát a tévés felvételt tartalmazza. Terveink között szerepel online előadások tartása streameléssel a Vörösmarty Színházból, például a Fantomfájdalomból, valamint lesz új bemutatónk, Aladdin címmel. Ez egy ifjúsági darab, amelynek a premierje a Covid–19 miatt maradt el tavaly. Meg kell jegyeznem a stream kapcsán, hogy a zenei jogdíjak egyes esetekben olyan magasak, hogy sem mi, sem sok más társulat nem tudja ezeket megfizetni, ezáltal pedig korlátozottak a lehetőségek. Bízom abban, hogy ha sokáig maradnak a korlátozások, akkor ez a helyzet változik, kedvezőbbek lesznek a díjak. Illetve abban még jobban reménykedem, hogy hamarosan kinyithatnak a színházak. A következő nagyszínházi bemutatónk a Hattyúk tava lesz Csajkovszkij ismert zenéjére, de nem a klasszikus feldolgozásban. Vadonatúj dramaturgiával, megközelítéssel, koreográfiával álmodtam meg ezt az előadást, amelyet már élőben szeretnénk eltáncolni.

A társulat a VOK-ban kialakított próbateremben készül a darabokra
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Színházi nevelési programot is indítottak, illetve szerveztek nyílt napokat. Ezekből mit tudnak megvalósítani a közeljövőben?

– A színházi nevelési programunknak létezik egy online verziója is, amelyet hamarosan meg fogunk tartani. Mindemellett ezzel és más, közösségépítésre fókuszáló programokkal meg kell várnunk a járvány lecsengését. Nyílt napokat szintén tudunk online szervezni, igaz, nem olyan interaktívan, mint az eredeti formában. A közönség nyilván nem tud helyben bekapcsolódni a munkába, ám otthonról valamelyest láthatja, hogyan zajlik egy-egy próbafolyamat.

Terveznek úgynevezett koreográfus-showcase-eket. Ez mit takar pontosan?

– Régi tervem állandó műhelymunka szervezése, amely arra hivatott, hogy a társulat azon táncművészei, akik kreativitást és hajlandóságot éreznek magukban az alkotásra, lehetőséget kaphassanak. Rövid etűdökön keresztül próbálhatják ki magukat koreográfusként. Eddig hét táncos jelentkezett, s ők egyenként 10-12 perces produkciókat készítenek el, amelyeket a Pelikán Kamaraszínházban szeretnénk bemutatni, nézők előtt. A cél a kreativitás fejlesztése, koreográfus-utánpótlás kinevelése.

Egerházi Attila (j) az online megjelenésről úgy véli: az nem pótolja a valódi színházi élményt, csupán egy kiegészítő lehetőség, amelylyel most ők is élnek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A táncosok hogyan élik meg azt, hogy több hónapja nincs „élő” közönségük?

– A művészeknek és a nézőknek is nehéz ez az időszak. Most felértékelődhet a kultúra társadalomban betöltött szerepe, hiszen jelenleg hiányt élünk meg. A táncosok életének, illetve munkájának értelmét az adja, hogy a nyilvánosság előtt mutathassák meg magukat, és úgy adhassák át a művészetüket, találkozva a közönséggel. Megviseli őket a jelenlegi helyzet. Ám bizakodunk, várjuk a pozitív változásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában