Megemlékezés

2021.02.12. 07:20

Rendhagyó videósorozat a Szent István Király Múzeum három igazgatójáról

Rendhagyó videósorozattal emlékezik meg a Szent István Király Múzeum három legendás múzeumigazgatójáról, akik mind februárban születtek.

Héjj Vivien

Fülöp Gyula megvalósította gyermekkori álmát, régész vált belőle Fotó: archív/NZP

A három múzeumigazgató már életében legendává vált, munkásságukkal örökös és elévülhetetlen érdemeket szereztek. A Szent István Király Múzeum rendhagyó videósorozattal emlékezik rájuk ebben a hónapban, a vezetők születésének évfordulója apropóján.

Fitz Jenő születésnapján, február 5-én kezdődött a nem mindennapi sorozat. A 100 éve született történész majdnem négy évtizeden át – 1949 és 1985 között – volt a múzeum igazgatója. Az ő vezetésével zajlott a Székesfehérvár közeli Gorsium feltárása.

A február 9-én közzétett második részben Marosi Arnold szerzetes-tanár életét és munkásságát idézik fel. Marosira a múzeum első igazgatójaként emlékeznek. Ő élesztette újjá Székesfehérváron a múzeumi életet, emellett küldetésének tekintette az intézmény gyűjteményének gyarapítását, a műkincsek, műtárgyak önálló épületbe költöztetését. Tiszteletére emléktáblát avattak a múzeum Országzászló téri épületének falán – emlékeztetnek bennünket.

A sorozat utolsó részét február 23-ától láthatja a közönség. Ebben Fülöp Gyula, egykori régész lesz a középpontban, aki 1975-ben került Székesfehérvárra, majd 1992-től egészen 2008-as nyugdíjazásáig irányította az intézményt.

A szóban forgó videósorozatot a Szent István Király Múzeum közösségi oldalán láthatják az arra fogékony érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában