Mulatozzunk olvasva!

2021.02.10. 12:00

Öt testvérváros farsangját is megismerhetjük Fehérváron

Az idei farsangi időszak meglehetősen visszafogottan zajlik, legfeljebb szűk körben, iskolákban, óvodákban lehetnek kisebb mulatságok.

Bokros Judit

A színes táblák februárban láthatók a belvárosban – jobb időben érdemes szemügyre venni őket

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ilyenkor rend szerint javában mulat a nép, az emberek nem győznek bálokba, maskarás farsangokra járni, ahol csak úgy falják a fánkot és az ilyenkor szokásos nehéz étkeket, hogy telítődjenek a böjti időszak előtt. Fehérváron pedig kedves szokás az asszonyfarsang, amelynek szervezése évek óta a Szabad Színház társulatához kötődik. Tavaly februárban, farsangfarkán még megrendezték, így a mulatni vágyók jelmezben vonulhattak végig a Fő utcán, hogy kisöpörjék végre a telet a városból.

Ezúttal ezt a látványosságot is nélkülöznünk kell!

A belvárosban most a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szabadtéri kiállításának köszönhetően idéződik föl a farsangi hangulat. Méghozzá úgy, hogy a Fő utca és a Városház tér egy-egy pontján, fákhoz rögzített táblákon olvashatunk fotókkal illusztrált szöveget a jelentősebb hazai népszokásokról, valamint arról, milyen a farsang Covid-mentes időkben öt testvérvárosban.

A színes táblák februárban láthatók a belvárosban – jobb időben érdemes szemügyre venni őket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az Igéző előtt például Pozsonyról informálódhatunk, megtudva: Szlovákia fővárosához a múltban nem kötődtek jellegzetes farsangi népszokások. Inkább bálokat rendeztek. Ám az utóbbi években mégis volt kisebb felvonulás a városközpontban, maskarás gyerekekkel, népzenével. Az olasz Cento már jóval híresebb farsangi mulatságairól. Az itteni, komoly történelmi múltú karnevál 1993-ban folklór elemeket felvonultató fesztivállá alakult át. Ilyenkor allegorikus óriásfigurákat is felvonultatnak a menetben, amelynek résztvevői többször bejárják a belvárost. A pazar felvonulás alatt felfújható, plüsstárgyakat szórnak a közönségre – olvasható egyebek mellett a szokásról.

Megtalálhatjuk még Biograd na Moru, Chorley és Schwäbisch Gmünd bemutatóját és a megyében ismert mohai tikverőzés ismertetőjét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában