ismét inkább koszorúzások

2021.02.20. 11:30

Március 15-e tévéjátékkal, szolidan – Így ünnepel a megye

A jelen állás szerint március 1-jéig biztosan érvényben van a veszélyhelyzet, így idén sem lehet nagyobb ünnepségeket tervezni március 15-e alkalmából. Településeken érdeklődtünk, várhatóan hogyan tudnak mégis méltón megemlékezni.

Bokros Judit

Fehérváron jó néhány éve szokás már az utcaszínházi megemlékezés

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megye Hírlap-archív

Az új koronavírus-járvány miatt majdnem egy éve, március közepén hirdetett ki először veszélyhelyzetet a kormány, amely akkor szigorú korlátozó intézkedéseket jelentett, s ezek érintették a március 15-i rendezvények megtartását is. Az eredetileg tervezett, nagyszabású programok elmaradtak, és legfeljebb visszafogott formában, esetleg online voltak megemlékezések.

Nos, eltelt közel egy év, de a helyzet nem lett sokkal jobb. Továbbra sem tervezhetünk egyelőre nagyobb tömegeket megmozgató eseményeket, így arra voltunk kíváncsiak, mire készülnek a megyében az önkormányzatok, hogy valahogy mégis megemlékezzenek a nemzeti ünnepről.

Székesfehérváron már jó néhány éve szokás, hogy az 1848. március 15-i eseményeket középiskolás fiatalok idézik föl utcaszínházi produkció keretében. Tavaly ez is meghiúsult, idén pedig – az október 23-i ünnepre való emlékezéshez hasonlóan – már előre alternatív változatra készül a fő szervező, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. Ahogy akkor, ezúttal is tévéjátékot forgatnak a Fehérvár Televízióval, ahol március 15-én, hétfőn 18 és 20 órakor tűzik műsorra az Én, Petőfi című produkciót.

Fehérváron jó néhány éve szokás már az utcaszínházi megemlékezés
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megye Hírlap-archív

A kulturális központtól kapott információink szerint a filmet ismét Matuz János művészeti intendáns írta, és ő a rendező is. A szereplők a Teleki Blanka Gimnázium diákjai, azon belül a Teleki Diákszínpad tagjai, de a megvalósításban részt vesz az iskola elismert énekkara, a táncosok pedig az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola tanulói közül kerülnek ki.

A forgatás a hétvégén kezdődik, s annak fő helyszíne a Városháza díszudvara, itt jelenítik majd meg Petőfiék Dohány utcai lakását, Szekrényessy Endre városkapitány hivatalát és a Pilvax kávéházat is. Valamint a környező utcákban és tereken is forognak jelenetek. A próbák már januárban elkezdődtek online formában, Matuz János vezetésével. Az ő alkotótársai Cserta Balázs zenei vezető, Tátrai Réka és Majoros Róbert koreográfusok, Falvay Miklós médiaművész, valamint Szirtes Edina Mókus énekes, előadóművész, a zenék szerzője.

A központ szakmai vezetőjétől, Benkő-Igaz Krisztinától azt is megtudtuk, hogy emellett a jelenlegi farsangi szokásokat megjelenítő utcai installációk helyére az előző évek utcaszínházi produkcióit felidéző képek kerülnek a belváros több pontjára. Így tudják most kihasználni azokat a táblákat, amelyeken egyébként az élő rendezvényeket szokták hirdetni. S lesz játékos meglepetés is.

Ercsi polgármestere, Szabó Tamás visszaemlékezett a 2020-as március 15-ére, amikor elmaradt a hagyományos, nagyszabású, művelődési házban rendezett ünnepség. Idén várhatóan ugyancsak visszafogott emlékezés lesz: polgármesterként a Petőfi-szobornál tiszteleg a márciusi ifjak emléke előtt, illetve koszorút helyez el, s erről tájékoztatják a lakosságot is. Az ekkor szokásos kitüntetéseket ezúttal sem adják át, a díjazottakat várhatóan – a tavalyihoz hasonló gyakorlat szerint – a szeptember eleji Eötvös-napokon köszöntik.

Móron még nincs konkrét alternatíva a közös március 15-i ünnepség helyett, az viszont biztos, hogy az iskolákban készülnek az alkalomra, s a diákok műsoráról lesz felvétel. Az önkormányzat részéről csöndesen koszorúznak – tudtuk meg a Humánügyi Iroda vezetőjétől, Némethné Utry Edittől.

A sárbogárdi önkormányzattól ugyancsak azt az információt kaptuk, hogy a ko­szorúzáson, csöndes megemlékezésen kívül egyelőre nem terveznek mást. Március 15-e előtt azonban még visszatérhetnek a témára, az aktuális szabályozás ismeretében.

Vécsei László, Csákberény polgármestere elmondta: márciusban két évfordulóról emlékeznek meg rendszeresen. Az egyik az 1848-as forradalom, a másik pedig a II. világháborús kápolnapusztai tragédia. Idén is lesz megemlékezés, de szűk körben, a szokásos két helyszínen, a faluban, valamint a Kopasz-domboknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában