könyvtár

2021.02.16. 07:15

Főként regényeket, krimiket kölcsönöznek a mátyásdombiak

Új munkatárs felel a mátyásdombi könyvtárért. Dudar Rebekával beszélgettünk.

Majer Tamás

Dudar Rebeka legszívesebben történelmi regényeket olvas

Fotó: SZJ

A jelenlegi helyzetben milyen módon működik a könyvtár?

– Februárban elsején volt nyitva a könyvtár. Úgy történt a kölcsönzés, hogy az ablakon át adták be a megjelentek a visszahozott könyveiket, valamint ugyanígy adtam ki néhány kötetet. Ebben a hónapban még 25-én lesz nyitva. Egyre jobban reménykedünk, hogy minél előbb nyitva lehetek heti két alkalommal, mint ahogy az régebben is történt.

Milyen műfajú könyveket keresnek a helyi olvasók?

– Ahogy észrevettem, a helyi olvasókat főként a regények és a krimik érdeklik, de vannak néhányan, akiket a fantasy hoz lázba. Mivel még új vagyok a szakmában, így főként a kérdőívek alapján tudok nyilatkozni.

Milyen plusz szolgáltatásokat tervez a jövőben a könyvtár?

– Szeretném, ha visszatérhetne az internethasználat. Tudom, hogy már rengeteg családnak van saját számítógépe vagy laptopja, de hátha lenne jelentkező, aki szívesen használná ezt a szolgáltatást. Napilapok folyamatosan érkeznek, és szép kis gyűjtemény van belőlük, ezek olvasására is lesz lehetőség.

Lesznek majd író-olvasó találkozók, felolvasások?

– A közösségi színtér kialakításának köszönhetően idáig is több program helyszínéül szolgált a könyvtár. A legtöbb program, amelyeket a könyvtár szervezett, kézműves, kreatív foglalkozásokból állt. Személy szerint én nagyon szeretném, ha létre tudnánk hozni különböző felolvasásokat, író-olvasó találkozókat is.

Dudar Rebeka legszívesebben történelmi regényeket olvas
Fotó: SZJ

Mikortól vezeti a könyvtárat?

– 2020 decemberétől tanulok közművelődési asszisztensnek, így a feladataim nagyon sokszínűek. Remélem, hogy minél előbb szervezhetek programokat a faluban, hiszen ez is az én feladatkörömhöz tartozik.

Ön mit olvas szívesen?

– Nagyon szeretem a történelmi regényeket, a történelmi témájú könyveket, valamint, ha úgy hozza a kedvem, szívesen beleolvasok ifjúsági regényekbe is.

Melyek lesznek a következő új könyvek, kiadványok a könyvtárban?

– Nagyon sok új könyvet rendeltem a Vörösmarty Mihály Könyvtár által elküldött listából: szépirodalmi könyveket, regényeket, egy-egy folytatást a meglévő kötetekhez. Főként kalandos, szerelmes regényeket választottunk, de akad köztük történelmi és gyerekkönyv is. Például Fodor Petra Egy pillanat bátorság és Kékesi Dóra Rád találok című könyve, a Suttogások a fák között című misztikus kalandregény, a Rubintos mesekönyv – A legszebb magyar népmesék című kötet vagy éppen Philippa Gregory A Boleyn-örökség című regénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában