Kiemelkedő művészi munka

2021.01.26. 09:40

Zenetörténész és kórusénekes kapta a KÓTA-díjat

A magyar kultúra napja apropóján két fehérvári is KÓTA-díjat kapott a zenei életben végzett kiemelkedő tevékenység okán.

Bokros Judit

Szabó Balázs zenetörténész koncertekről is gyakran ír a Fejér Megyei Hírlapban

Fotó: FMH-archív

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, vagyis a KÓTA hagyományosan A magyar kultúra napján adja át a kitüntetéseket a nem hivatásos kórus- és népzenei élet kiválóságainak. Idén a pandémia miatt ez az ünnepség is a virtuális térbe költözött, online volt követhető, és a nézők mindenkiről egy rövid ismertetést láthattak.

A szövetség művészeti bizottsága által odaítélt díjakat különböző kategóriákban adják át a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismeréséért. Ezúttal tizenkét kategóriában 42 díjazott volt, közülük pedig ketten székesfehérváriak.

Szabó Balázs zenetörténész koncertekről is gyakran ír a Fejér Megyei Hírlapban
Fotó: FMH-archív

A zeneszerző és zeneíró kategóriában a lapunkban is kritikákkal jelen lévő Szabó Balázs zenetörténész, református egyházzenész, a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karának oktatója, egyetemi docense nyerte el az elismerést. A Hermann Zeneiskolában is tanító, több jeles szakmai szervezet tagjaként tevékenykedő díjazott felterjesztés alapján kaphatta meg az elismerést. Legfőbb kutatási területe a magyar zenetörténet, kiemelten Bartók Béla, Gárdonyi Zoltán és Gárdonyi Zsolt életműve. Lapunknak Szabó Balázs elmondta: jelentős publikációs tevékenységéért vehette át a díjat, amely az utóbbi egy évben még gazdagabb volt, a csöndesebb járványidőszak miatt.

A kórusénekes, kórustitkár kategóriában a Vox Mirabilis Kamarakórus egyik tagja, Elekes Péter Pál kapta az elismerést. A kar vezetőjének, Zemlényi Katicának – aki a felterjesztő volt – a tájékoztatása szerint a díjazott közel 50 éves énekkari múlttal rendelkezik, s náluk az egyik legmeghatározóbb tag. Kottaszerkesztési tevékenysége pótolhatatlan, jelenléte jelentősen javítja a szakmai munkát.

Elekes Péter Pál több mint tíz éve tagja a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórusnak
Fotó: a család

Elekes Péter Páltól megtudtuk, hogy alapvetően fizikusként dolgozott. Már több mint tíz éve tagja a Vox Mirabilis Kamarakórusnak, emellett pedig a Szent György Kórház kórusában is énekel. Örömmel vette a díjat, számára az éneklés erős hobbi, amelyet nyugdíjasként még többet művelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában