Mese, mese, mátka

2021.01.29. 07:15

Tollpihe meseíró pályázat – A zsűri értékelte a produkciókat

Az írni és mesélni szerető gyerekek és családjaik már tudják: a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár minden évben meghirdeti az általános iskolás korosztálynak a pályázatot. A kiírás szerint ezúttal is 3–8. osztályos tanulók történeteit várták Fejér megyéből, a témát tekintve megkötés nélkül. A szervezők tájékoztatása szerint 34 pályamű érkezett be, ezeket pedig három korcsoportban értékelték: 3–4., 5–6., 7–8. osztályosok.

Bokros Judit

A 3–4. osztályosok között Lada Vince meséje lett a nyerő

Fotó: Művelődési Ház

A zsűrit Benkő Andrea szerkesztő, műsorvezető, Sohonyai Edit író és Kozáry Ferenc színművész alkotta. Ők hárman ezúttal – az ismert járványügyi korlátozások miatt – online hirdették ki az eredményeket és elemezték a beadott munkákat. A művelődési ház közösségi oldalán látható videóból sok minden kiderül. (Ugyaninnen érhetők el és olvashatók a mesék is.)

Sohonyai Edit bevezetőjében elmondja: számos jó mese érkezett, és ez bizony megosztotta a zsűrit. Az külön öröm, hogy a házban működő Tollpihe Meseíró Klubból három diák is díjazott lett.

Benkő Andrea a legjellemzőbb hibákat és az erényeket sorolja okulásul. Kiemeli: jó megtapasztalni, milyen gazdag a gyerekek fantáziája. Némelyek igen különleges hangulatot tudnak teremteni, érdekes szereplőket alkotnak, és érződik, hogy sokan bátran mesélnek az őket foglalkoztató témákról, például a kiközösítésről, a magányosságról. Ennek kapcsán Andrea arra hívja föl a figyelmet, hogy az írás lélekgyógyítás is.

Értesülhetünk a jellemző hibákról, amelyek javítása kicsit nagyobb odafigyelést igényel: túl sok a szereplő, a mellékszereplők egy része pedig csak feltűnik kis időre. Sok az érdektelen, apró részlet, illetve a kelleténél több történetszál van. Egyes mesékbe bekerülnek oda nem illő tárgyak, például a laptop. Sokszor hiányzik az igazi kaland – kissé izgalmasabb meséket várnak! Fontos, hogy a kezdő mondat ne legyen sablonos, illetve a gyerekek ne írják le előre, hogy miről szól majd a mese.

A történeteket érdemes elolvastatni szülőkkel, ismerősökkel, barátokkal, hogy a szerzőjük minél több érvényes visszajelzést kaphasson.

Lássuk hát, kik a díjazottak: a 3–4. osztályosoknál Lada Vince nyert. A második helyezett Köpefalnagy Adorján, a harmadik Oláh Anna lett. A különdíjat Soós Luca érdemelte ki.

A 3–4. osztályosok között Lada Vince meséje lett a nyerő
Fotó: Művelődési Ház

Az 5–6. osztályosok mezőnyében Borjus Martin meséje lett a legjobb. Varga Botond második helyezést ért el, Szuna Szonja harmadik lett. A különdíjat itt Szauer Péter kapta.

Az 5–6. osztályosoknál Borjus Martiné lett az első hely
Fotó: Művelődési Ház

A 7–8. osztályosoknál egyetlen díjazott lett, ő az első helyezett, Mezei Sándor. A nyolcadikos fiatalember roppant szórakoztató, ugyanakkor tanulságos mesét írt A Ruha Nem Eshet Le címmel, amelynek témája a csipeszek egymás közötti vetélkedése. Benkő Andrea jellemzése szerint az ifjú író egészen különleges világba kalauzol, és nagyon szépen, kifejezően fogalmaz. Meséje a felnőttek világát idézi.

A 7–8. osztályosoknál Mezei Sándor nyert
Fotó: Művelődési Ház

Lada Vince Bogárka-Land című meséjében a természetkedvelő gyerekek bogarakká változnak át, és izgalmas kalandban lesz részük. Sohonyai Edit ezt tipikus fiúmesének nevezi, amely lefedi korosztályának élményvilágát. Borjus Martin Élet a víz alatt című meséjében pedig egy igazi sci-fi-szerű történetet rögzített. Kozáry Ferenc itt a sok színes leírást, a technikai „kütyük” szerepeltetését és a filozofikus befejezést dicséri.

A díjazottak külön-külön vehették át nyereményeiket a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában