megkérdeztük

2021.01.20. 07:20

Romantika, krimi – Mit olvasnak a Fejér megyeiek?

A fenti műfajok mindegyike keresett, emellett a történelmi és az életrajzi regények is rendkívül népszerűek az olvasók körében, azonban a verseskötetek iránt érezhetően csökkent az érdeklődés.

Héjj Vivien

A mesekönyvek továbbra is népszerűek

Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Sokszor hallani, hogy a biblio­tékák ideje már lejárt, hiszen az internet világában szinte az összes irodalmi alkotás egy karnyújtásnyira van tőlünk, legyen szó az orosz klasszikusokról vagy a kortárs magyar irodalom gyöngyszemei­ről. Megkérdeztük néhány vidéki település könyvtárosát, melyek manapság a legnépszerűbb kötetek, melyek a populáris témák, van-e még keletje a klasszikus irodalomnak és a verseknek.

Fazekas Judit a móri könyvtárat vezeti. Mint mondta, a szépirodalmi művek közül a mai magyar szerzők rendkívül közkedveltek. – Dragomán György, Péterfy Gergely és Gárdos Péter könyvei egyaránt keresettek. Emellett népszerűek a történelmi-romantikus regények is, például Bauer Barbara és Fábián Janka kötetei. Rengetegen keresnek családregényeket, történelmi regényeket.

Mostanában rendkívül keresettek a II. világháborús kötetek. Közkedveltek még az angol történelmi regények és az életrajzi művek is – mesélt az olvasók igényeiről a könyvtár vezetője, akitől megtudtuk azt is, a romantikus, olvasmányos regények és a skandináv krimik is populárisak. A szakkönyvek közül a pszichológiával, a gyerekneveléssel és az egészséges életmóddal kapcsolatos könyvek kelendőek, ám mindezek mellett a szakácskönyvek is a népszerűségi lista élén állnak. Fazekas Judit elmondta, új kötetek beszerzésénél elsőként az olvasói igényeket tartják szem előtt. A verseskötetek beszerzése az olvasói igények miatt visszaszorult. A hangoskönyvek és a hanglemezek terén is hasonló a tapasztalat.

A mesekönyvek továbbra is népszerűek
Fotó: Pesti Tamás (FMH-archív)

Előszálláson a gyerekek körében keresettek a magyar szerzők mesekönyvei, a nagyobbaknál ismét hódító útjára indult a Harry Potter-sorozat.

– Az ifjúság körében Leiner Laura, Mészöly Ágnes és Nyulász Péter kötetei egyaránt népszerűek. Keresettek a könnyed, olvasmányos kötetek. A felnőttek leginkább a lektűrök iránt érdeklődnek, de a romantikus alkotásokat, a skandináv krimiket és a Stephan King-­könyveket is gyakran kölcsönzik. Az Auschwitz és Trianon témakörébe tartozó kötetek is igen kelendőek – tudtuk meg Nyúl Gabriella könyvtárostól. Népszerűek még a pszichológiai témájú könyvek: Almási Kitti, Orvos-Tóth Noémi és Vekerdy Tamás írásai egyaránt keresettek. Emellett a gasztronómiával foglalkozó darabok is kelendőek. A verseskötetek azonban már itt sem vezetik a népszerűségi listát.

A gyermekirodalom tekintetében Lepsényben is keresettek a magyar népmesék, emellett az ifjúság körében itt is hódít a Harry Potter-sorozat.

– Benkő László magyar történelemmel kapcsolatos sorozata most rendkívül népszerű, emellett a történelmi korszakokba helyezett bűnügyi regények is keresettek. A romantikus vonulat főleg a hölgyek körében népszerű, itt Nora Roberts az abszolút befutó – mesélt a részletekről Borsos György könyvtáros, akitől azt is megtudtuk, keresettek még többek között a krimik és a külpolitikai kötetek is, főleg azok, amelyek az arab világban élő nők jogaival foglalkoznak. A klasszikusokkal bőségesen felszerelt könyvtárban a beszerzésnél a naprakészség fő szempont, az olvasók igényei dominálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában