Szent István Király Múzeum

2021.01.06. 15:00

Kedvenc múzeumi tárgyak sorozata – Személyes hangú ajánlókkal keltik fel az érdeklődést

November 11-e óta ismét zárva tartanak a múzeumok, kiállítóhelyek a Covid–19 miatt. Vannak azonban kreatív megoldások.

Bokros Judit

Szabados György elmondta: az egykori bazilika romjai ma is szolgálják a tudományt

Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Mikor voltak utoljára a fehérvári Deák-gyűjteményben? És a Nemzeti Emlékhelyen, vagyis a Romkertben? Mennyire ismerik az ott állt, egykori koronázó bazilika jelentőségét? S a Gorsium Régészeti Parkban jártak már?

A Szent István Király Múzeum néhány hete indított, Múzeumi anziksz című videós sorozatában az intézmény egy-egy munkatársa mutat be egy számára kedves tárgyat, helyszínt, emléket a múzeumi gyűjteményekből, kiállítóhelyekről.

Szűcs Erzsébet művészettörténész például Tihanyi Lajos Leánykép (Leopold Magdolna portréja) című festményéről beszél részletesen, megemlítve az alkotó pályáját, kitérve a stílus, a festmény jellegzetességeire.

Szabados György elmondta: az egykori bazilika romjai ma is szolgálják a tudományt
Fotó: FMH-archív / Fehér Gábor

Az is kiderül aztán, hogy Szabados György történész kedvenc múzeumi „tárgya” vagy inkább helyszíne a Szűz Mária-bazilika, ami egyszerre van és nincs, hiszen eredeti mivoltában már sajnos nem láthatjuk. A történész a rekonstruált makett mellett mesél érdekességeket, fontos tudnivalókat az egykori templomról. A bazilika jelentőségéről megtudhatjuk: egyszerre volt koronázótemplom, dinasztikus temetkezőtemplom és szentté avatási helyszín. Ma pedig még romjában is szolgálja a 21. századi tudományt, hiszen a szakembereknek lehetőségük nyílik az oda temetett királyi és nem királyi személyek legújabb módszerek szerinti azonosítására – fogalmazott a történész.

A rövid videókat a múzeum közösségi oldalán kell keresniük az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában