adományoznak is

2021.01.14. 15:45

A használt könyvet kidobni tilos! – Könyvkincseket gyűjtenek a megyében

Szociális intézményeknek szeretne könyveket gyűjteni a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület. Fejér az egyik célmegye!

Majer Tamás

A székesfehérvári könyves szekér nem a Közkincs Egyesület, hanem a Könyvszolgálat Kulturális Egyesület égisze alatt működik

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Boda István, a Közkincs elnöke ismertette a „Kulturális Táplálék Gyűjtés” című program részleteit. Az egyesület Mozgó Könyvek projektje könyves szekereket takar, de nem a szekerek vannak mozgásban, hanem a könyvek. Boda István elmondása szerint egy újság áráért adnak irodalmat, használt könyveket. Ez eddig tehát egy antikvárium. Hasonló könyves szekér Fehérváron is van, de az nem a Közkincs alá tartozik, hanem a Könyvszolgálat Kulturális Egyesülethez. Nem szekéren ugyan, de számos megyei településen, Enyingtől Lovasberényig vannak olyan cserepontok, ahova az olvasók letehetnek egy régi könyvet, s cserébe elvehetnek egy másikat.

A lovasberényi könyvcserepontban is le lehet adni régi könyveket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ám most térjünk vissza a Közkincshez! Boda István elmondta, van egy virtuális könyvszekerük is a világhálón, ahova a vírus és a korlátozó intézkedések kezdetekor nulla forintért tettek föl elérhető könyveket. Ebből pattant ki a segítségnyújtás ötlete. A raktárukba beérkezett könyvekből képesek szociális intézményeknek adni, ezt a fővárosban már el is kezdték. Most négy megyében kívánnak terjeszkedni: Fejér mellett Tolna, Somogy és Baranya megyében.

A székesfehérvári könyves szekér nem a Közkincs Egyesület, hanem a Könyvszolgálat Kulturális Egyesület égisze alatt működik
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tervek szerint helyi kulturális terekből válhatnának az állampolgári könyvadományok gyűjtőpontjai, ahonnan a Közkincs Egyesület tagjai gyűjtőutak során hordanák el a könyvkincseket, s juttatnák el a kiválasztott intézményekbe. Amint kialakul, hol lesznek a megyei gyűjtőpontok, közreadjuk! Egyébként az M7-essel szomszédos törökbálinti raktárhelyükre eddig is sok adomány érkezett Fejérből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában