Tavaly Fehérváron járt

2020.12.06. 07:00

Finnországi apó vagy apókák – Joulupukki legendája

Száncsengő, édes kis rénszarvaspofik, hull a pelyhes, fehér hó, Finnországban, hú de jó!

Majer Tamás

Tavaly Székesfehérvárra is ellátogatott Finnország valóságos hőse, az ősöreg Joulupukki

Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

Finnország északi feléről, mint gyerekszobai íróasztalra helyezett földgömb tetejéről a ráhulló radírmaradék, úgy csúszik le ilyenkor délnek, minden irányba Mikulás, akarom mondani Joulupukki.

– Kedves gyerekek és kedves szülők, kedves nagymamák és kedves nagypapák, holnap – december 6-án – jön a Télapó.

A csizmákat bekészíteni, iszkiri!

Egy ilyen mondat most Magyarországon rendben van, ám északon, Finnországban – ahol legalább egy Joulupukki él – furcsa butaság.

Hogy is van ez? December 6-án Finnországban a Télapó, a Mikulás, a Joulupukki nem ólálkodik a kertek alatt, kémények csövén át se jön, nem parkol ajándékcsomagok súlya alatt nyikorgó szánja a megállni tilos táblák tövében.

Finnországban az emberek december 6-án az ország függetlenségének napját ünneplik. Semmi vörös! A kék és fehér színű finn zászló díszíti ilyenkor nemcsak a hivatalok, a közintézmények, de a magánházak homlokzatait is. Szigorú a zászlók kinnlétének ideje: napkeltétől napnyugtáig; íratlan szabály ez arrafelé.

Prépost Károlyné Judit, a SAMPO Székesfehérvári Finnbarátok Köre elnöke beszélt erről a Fejér Megyei Hírnapnak, akitől Joulupukki felől érdeklődtünk. Tudtuk, többször is találkoztak már személyesen, legutóbb éppen tavaly, amikor is Székesfehérváron járt a nagy szakállú havasi agg.

Finnországban karácsony szentestéjén érkezik Joulupukki. A joulu jelentése karácsony, a szó második fele, a pukki pedig itt annyit tesz, hogy apó. Vagyis Joulupukki magyarul Karácsonyapó.

– Finnországban az ajándékot a gyerekek nem a fa alatt találják, hanem Joulupukki hozza számukra. Ennek is megvan a sajátos menete. Bekopogtat, majd megkérdezi, hogy van-e ebben a házban jó gyerek? Ezután adja oda az ajándékot – mondta el Judit. No, miért jut eszünkbe Mikulás idején a finnek apója, Joulupukki? A szálak messzire vezetnek, foroghat az a földgömb!

– Az ötvenes években Franklin Delano Roosevelt egykori amerikai elnök özvegye, Eleanor Roosevelt Finnországban, Lappföldön, Rovaniemi városában járt, és annyira megtetszett neki a hely és az ottani szokások, hogy miután hazament az Egyesült Államokba, nagy hírverést csinált neki. Ennek az lett a következménye, hogy egyre többen látogattak el Rovaniemibe. Erre felfigyeltek a finnek, és ez után jött nekik a gondolat, hogy ki kéne ezt használni, ha úgyis vevők rá az emberek. Akkor találták ki, hogy Rovaniemitől 8 kilométerre telepítik a Mikulás házát. Először csak irodát gondoltak oda, mint egy amolyan turisztikai állomást, majd ezt továbbfejlesztették – magyarázta Prépost Károlyné. – Így alakult ki az, hogy Joulupukki lett a Mikulás Európában rajtuk kívül szinte mindenhol – folytatta.

Tavaly Székesfehérvárra is ellátogatott Finnország valóságos hőse, az ősöreg Joulupukki
Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

A finn Joulupukki és Szent Miklós alakját, illetve az ő legendájából következő Mikulást nem érdemes egymással azonosítani.

Többen vannak

Joulupukki háza egész évben látogatható Rovaniemi mellett. – 2007-ben jártam ott először. Székesfehérvár finn ­testvérvárosa Kemi, a fehérvári evangélikus gyülekezet finn testvérgyülekezete is Kemiben van. Az itteni gyülekezetből elutazott akkor egy csapat Kemibe, ahonnan egy alkalommal elvittek bennünket Rovaniemibe, amely még északabbra fekszik, mint Kemi, úgy 100 kilométerrel. Előre kell időpontot foglalni, hogy Joulupukki beoszthassa a látogatókat, hogy mindenkivel személyesen találkozhasson. Elénekeltük a neki a Hull a pelyhes, fehér h…kezdetű dalt magyarul – idézte föl a fehérvári finnbarát elnök.

„Van zsákodban minden jó, piros alma, mogyoró, / Jöjj el hozzánk, várunk rád, kedves, öreg Télapó.” – Fölmerülhet, hogy hány éves Joulupukki… Egyszer föltette neki valaki a kérdést. Gondolkodott egy darabig, majd így felelt:

„Ültem valamikor a fotelomban, és számolgattam, hogy hány éves is vagyok, 364-ig jutottam el, aztán elaludtam” – mesélte Judit.

– Akit én láttam ott Finnországban, vele találkoztam később Budapesten, a magyarországi finn nagykövetségen is, majd itthon, Székesfehérváron megint, ennek ellenére úgy tudom, hogy négyen vannak, négy Joulupukki van, nem egyedül járják a világot, de azért ezt ne kérje rajtam számon senki – mondta végezetül Prépost Károlyné, akinek szemében mintha a beavatottak huncutságát láttuk volna felcsillanni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában