online igyekeznek átadni

2020.11.14. 07:05

Egy téli tárlat, időtlenül – Megnyílt és be is zárt a Pelikán Galéria új kiállítása

Megnyílt ugyan, de csupán pár napig volt látogatható a Székesfehérvári Művészek Társaságának hagyományos, év végi Téli Tárlata a Pelikán Galériában.

Bokros Judit

Ujházi Péter képzőművész alkotása is látható a tárlaton

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Időközben ugyanis életbe léptek az új korlátozások a koronavírus-járvány miatt, ezért a Szent István Király Múzeum is bezárta kaput.

A művek azonban a falakon, illetve a kiállítótérben vannak a Pelikán Galériában – aki arra jár, és a nagy üvegablakokon bekukucskál, talán lát is valamit belőlük. Ez persze nem olyan, mintha testközelbe kerülhetne az alkotásokkal. A tárlat a tervek szerint december 18-ig tartana nyitva, s ha előtte pár nappal feloldják a korlátozásokat, és a múzeum is megnyílhat, akkor még volna esély a belső térben megnézni a művészek képeit, textiljeit, installációit. A téli tárlatot – amelyhez vásár is szokott kapcsolódni – Gärtner Petra művészettörténész ajánlotta a megnyitón részt vevő, a galéria udvarán gyülekező közönség figyelmébe.

Ujházi Péter képzőművész alkotása is látható a tárlaton
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Kiemelte: a tárlat gazdagságát a húsz alkotó eltérő művészi attitűdje, a változatos témák, a technikai sokszínűség adja. A harminckilenc alkotás között egyebek mellett akrilkép, olaj- és tojástempera-festmény, cianotípia, szerigráfia, print, kollázs, kerámia, textil is akad. A művek nem egy téma köré szerveződnek, és nem a télre fókuszálnak. Ám mivel a művészek friss alkotásaikból válogattak, mégiscsak kirajzolódhat előttünk egy gondolati térkép, és átjárhat az időtlenség érzete. A bemutatott alkotások a befogadás gesztusával válnak befejezetté – fogalmazott Gärtner Petra. Csak néhány példa: szép, érzékeny munkák Büki Zsuzsanna óraszámlapos képei, Máder Barnabás lyukacsos porcelánkockái a hold felületére utalnak, Revák István nagy méretű festménye szín- és formagazdag, Szabó Anikó textilszőnyege az otthon melegét idézi.

A múzeumtól azt az információt kaptuk, hogy online felületeiken igyekeznek továbbra is kulturális élményt adni látogatóiknak. A téli tárlat idei alkotásait a tervek szerint az alkotók műveikhez kötődő személyes gondolataival együtt tárják majd a közönség elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában