Házjelvények: kiállítás a múltról

2020.11.06. 16:00

A vitézekről, hitelesen – Kiállítás nyílt a bicskei Kultúrkúriában

A száz éve alapított Vitézi Rend emlékére nyílt kiállítás Facsar Mihály military-gyűjtő képeiből, tárgyaiból. Az eredeti házjelvények és a kinagyított fotográfiák különösen látványosak.

Zsohár Melinda

Óriás fotográfián vitéz Pisky Zoltán és felesége

Fotó: Ivanics Imre

A mintegy félméteres, vitézi címeres házjelvények eredetiek, csaknem százévesek, Facsar Mihály gyűjteményének darabjai, csakúgy, mint az 1920-ban, Horthy Miklós által alapított Vitézi Rend egyéb dokumentumai, s az első világháborús plakátok. A bicskei Kultúrkúriában avatása óta figyelemre méltó kiállítások nyílnak, a kicsiny, ezáltal intimebb térben szinte megszólítják a nézőket a képek, tárgyak. Az egyik óriás fotográfia, a vitéz Pisky Zoltánról és szépséges menyasszonyáról készült esküvői kép percekre odaszegezi a látogatókat az időtlen szerelmi pillanathoz.

Óriás fotográfián vitéz Pisky Zoltán és felesége
Fotó: Ivanics Imre

A Vitézi Rend 100 című kiállítást a gyűjtő felesége, Facsar-Veszeczky Andrea nyitotta meg személyes vallomásával férjéről, aki szenvedélyes és elkötelezett kutató és gyűjtő, számos tanulmány és egy kártyatörténeti könyv szerzője. A Vitézi Rendről is hamarosan lezárja kéziratát, a járvány fékezte le sajnos az elkészültét. Megjelent Bicskén Kaszál József, a ma is létező hagyományápoló Komárom-Esztergom megyei Vitézi Szék székkapitánya, a közönség figyelmébe ajánlva Facsar Mihály történelmi kincsnek számító darabjait és munkásságát a tárgyban.

A Vitézi Rend sajátos magyar szervezet volt, Horthy Miklós kormányzó alapította 1920-ban, s közel negyedszázadig tartó fennállásáig közmegbecsülésnek örvendtek tagjai. Kissé bonyolult, hosszabb magyarázatot igényelne a szervezet jogi hátterének feltárása, ebben Facsar Mihály természetesen hiteles adatokkal és információkkal szolgál. Rengeteg dokumentum elveszett a száz év alatt történt, többszörös rendszerváltások, a háborúk és forradalmak idején. Ennek ellenére a félelmek és a legendagyártások tömegéből, s a megmenekült iratok segítségével dolgozik a hitelességre törekvő kutató.

 

Az államfő a katonai érdemekért az arra érdemeseknek és 1921-től „a magyar állam védelmében kitűnt feddhetetlen honfiaknak” adományozott a vitézzé avatás ceremóniája mellett kisebb-nagyobb ingatlanokat. A vitézi telkek elnevezésű ház, föld birtokosa lett a Vitézi Rend tagja, s legidősebb fia örökölhette a jószágát. A házjelvények a házra kihelyezve hirdették az ingatlan vitézi jogállását. A rendet 1947-től hivatalosan megszüntették Magyarországon, ám az emigrációban sokan életben tartották civil, illetve hagyományőrző szervezetként. Ilyen formában működik Magyarországon jelenleg is. A kiállítás november 13-áig megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában