falujáró versek és aranyköpések

2020.11.08. 07:30

A felvidéki Fellinger Károly rímes és rímtelen gyerekversekben is egyaránt jó

Fellinger Károly felvidéki magyar író gyakran publikál a Fejér Megyei Hírlap Gyerekvilág rovatában. Gyermekeknek szánt kötetei sorra jelentek meg az elmúlt hónapokban.

Bokros Judit

Szülőfalujáról, Jókáról írta első verseit Fellinger Károly, még tízévesen

Fotó: Fellinger Károly

Az író friss sorozatában a magyarok által lakott felvidéki településekről ír rímes verseket. Így született meg a „Csatangoló”, majd a „Barangoló”, harmadikként a „Lófráló”. A kötetek keletkezéséről Fellinger Károly így vall:

– Sokat jártam a természetbe már kiskoromban is – régi házunk a Kis-Dunával nézett szembe, így szemezhetett, összekacsinthatott vele; falunk erdeiben meg hóvirágot és gyöngyvirágot szedegettem. Nem csoda, hogy első verseimet mint tízéves csatangoló, szülőfalumról, Jókáról írtam. Később agronómusként dolgoztam Jóka mellett Nagyfödémes, Diószeg, Illésháza, Egyházfa földjein, megismertem a környéket, sőt összegyűjtöttem a dűlőneveket és a mondákat is. Később elhatároztam, hogy egy csokorba gyűjtöm a falujáró verseimet, és én leszek az első magyar költő, aki a magyarok által is lakott felvidéki falvakról, városokról ír verseket, „fellingerkéket”. Balázsy Géza most rajzolja a negyedik kötet illusztrációit, ez lesz a „Bóklászó”, melynek verseiben Kassa környéki és bodrogközi falvaktól, Pozsonytól Királyhelmecig visz az utam. A most megjelent „Lófráló”-ban a felvidéki, nógrádi és gömöri tájat járom be, a szépséges szülőföldet bemutatva, ahol az ember még magyarul is megérteti magát.

Szülőfalujáról, Jókáról írta első verseit Fellinger Károly, még tízévesen
Forrás: Fellinger Károly

Az író a Kabóca-könyvek sorozatban olvasta Kulcsár Ferenc Tim-tom, találom című kötetét, és megtetszettek neki a rajzok. Így jutott el Balázsy Gézához, aki vérprofi illusztrátor, közel áll hozzá a népies és a modern stílus egyszerre. Szellemes rajzai nagyban hozzájárultak a falujárós könyvek sikeréhez.

Az új „Zebra az autómosóban” költeményei azonban már rímtelen svéd típusú gyerekversek. Ezeket elsősorban a két aranyos unokának, meg a számtalan, ovisokkal és iskolásokkal megélt író-olvasó találkozónak köszönheti a szerző.

– Ilyenkor újra gyerek vagyok, jönnek az aranyköpések. A „Zebra az autómosóban” a második ilyen típusú kötetem, az első a „Mindjárt gondoltam” volt. Elárulom, hogy Bálint Mariann most kezdi el a „Zöld, de nem spenót” illusztrálását, ez a kötet a „Zebra…” folytatása lesz – nyilatkozta Fellinger Károly, aki könyveit főleg a 4–9 éveseknek, de fiatal dédimamiknak és dédipapiknak is ajánlja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában