Október 23-ra készülve

2020.10.09. 14:32

Székesfehérvári forradalmi tévéfilm forgott a Zichy ligetben (videó)

Utcaszínház helyett idén tévéjátékkal készül Matuz János színházi, filmes alkotó és csapata a székesfehérvári október 23-i ünnepre, megemlékezésre.

Majer Tamás

Körtvélyes Tivadar jegyzi operatőrként Matuz János tévéjátékát

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Szemek című film tehát az azonos című, szabadtéri színpadra tervezett előadás tévéjáték-változata. Az ünnep estéjén lesz majd látható a városi televízióban. Október 9-én egy székesfehérvári, a múltból életre keltett, fölelevenített békés tüntetés jeleneteit vették föl a Zichy ligetben. Legalábbis békésen indult, amíg nem lőtt bele a karhatalom az emberekbe.

– Nincsen más dolgotok, mint hogy a jelre: „Indul!”, elmentek az egyik ponttól a másik pontig, és valamennyien határozottan egy irányba néztek. Ez a filmen az a történet, amikor 1956. október 24-én a fiatalok úgy döntöttek, hogy elmennek az ÁVH székházához.

– Ez egy békés, éneklő tüntetés. Ezt többször föl fogjuk venni, egyszer álló kamerából, egyszer úgy, hogy annak az autónak, ami ott áll hátul, a csomagtartójából fog filmezni az operatőr. Alatta a Csínom Palkó című dal fog szólni. A sztori az annyi, hogy jöttök előre, határozottan, a Csínom Palkót éneklitek, és zászlót lengettek. El kell menni körülbelül 30 métert A pontból B pontba – Matuz János e szavakkal instruálta színészeit, statisztáit, aztán jött a jel, s vonultak a békés tüntetőket megtestesítő Kodolányi-gimnazista fiúk és lányok.

 

Matuz János, a Fehérvári Programszervező Kft. művészeti intendánsa nemcsak rendezője, de írója is a filmnek.

– Két korosztály játszik a filmben. Az ötvenes évek elejét még a kicsik játsszák, az ötvenes évek közepét pedig már a nagyok. Egy hatfős barátság története a film – nyilatkozta a rendező.

Matuz kiemelte Bobory-Michna Boglárka és Láposi Anita drámapedagógusok szerepét, pontosabban munkáját, akik a Kodolányi János Gimnázium drámapedagógusai. Nagyrészt az ő színjátszóira épít Matuz, de mellettük felnőtt szereplők is felbukkannak majd a Körtvélyes Tivadar operatőr fényképezte filmben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában