a fegyver több mint harci eszköz

2020.10.20. 19:35

Különleges fegyverek a 16. századból – Kiállítás nyílt Kápolnásnyéken

A Vadászfegyverek/Fegyvervadászok című nagyszabású kiállítás második etapját nyitotta meg kedden este a Halász-kastély. Rendkívüli történelmi értékkel bíró, különleges gyűjteményi darabok kaptak helyet ezúttal is a tárlaton, amely ezúttal decemberig látogatható.

S. Töttő Rita

Vadászfegyverek / Fegyvervadászok címmel nyílt tárlat kedden a Halász-kastélyban. A mintegy 80 fegyvert felvonultató tárlaton a látogatók megismerhetik a vadászfegyverek színes palettáját, az íjászattól kezdve a lőfegyvereken át egészen a solymászatig, valamint azt is, hogy koronként mi volt a leghatékonyabb módszer a vadak elejtésére. A kiállított több száz éves tárgyak között szerepelnek vadászjelenetekkel és vadállatokkal díszített puskák, vadászlándzsák, számszeríjak, vadászkések és -tőrök is. A Nemzeti Múzeumból érkező tárgyak közül az egyik legkülönlegesebb műtárgy a híres Afrika-vadász, Kittenberger Kálmán (1881–1958) utolsó vadászpuskája.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Tavaly rendezte meg először a Halász-kastély a Vadászfegyverek / Fegyvervadászok című rendezvénysorozatot, melynek folytatása kedden újabb tárlatnyitóval folytatódott. A tavalyi „próbakiállítás” – fogalmazott L. Simon László országgyűlési képviselő a megnyitón -, olyan sikeres volt, hogy az idei évben több hónapig várják a látogatókat, azaz a decemberi jótékonysági vadászat időpontjáig látogatható lesz.

A mintegy 80 fegyvert felvonultató tárlaton a látogatók megismerhetik a vadászfegyverek színes palettáját, az íjászattól kezdve a lőfegyvereken át egészen a solymászatig, valamint azt is, hogy koronként mi volt a leghatékonyabb módszer a vadak elejtésére. A kiállított több száz éves tárgyak között szerepelnek vadászjelenetekkel és vadállatokkal díszített puskák, vadászlándzsák, számszeríjak, vadászkések és -tőrök is. A Nemzeti Múzeumból érkező tárgyak közül az egyik legkülönlegesebb műtárgy a híres Afrika-vadász, Kittenberger Kálmán (1881–1958) utolsó vadászpuskája.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A tárlat a Magyar Nemzeti Múzeummal együttműködésben valósult meg, kurátora Kovács S. Tibor történész, a Nemzeti Múzeum tárigazgatója, aki a köszöntők után tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.

 

Olyan különlegességek is megtekinthetők, amelyeket eddig a Magyar Nemzeti Múzeum Fegyvertárában őriztek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

 

A rendezvény támogatója az idei évben is az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás, melynek kormánybiztosa, Kovács Zoltán szintén köszöntötte a kiállításmegnyitóra érkezőket és hangsúlyozta: a fegyver több mint harci eszköz – az emberré válás folyamatának állomásait is mutatja.

 

Olyan különlegességeket láthatunk a Halász-kastély kiállításán, melyeket eddig a Magyar Nemzeti Múzeum Fegyvertárában őriztek: vadász- és céllövő fegyverek segítségével ismerhetjük meg a 16. századtól a 20. század első feléig terjedő időszak vadászati világát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában