Koronavírus Fejérben

2020.10.14. 07:00

Elmaradt koncertek Fejér megyében: jár-e vissza a pénz?

Nemrég elmaradt a sokak által várt Demjén Ferenc-koncert, melynek elővételben vásárolt jegyeit nem váltják vissza a szervezők. Olvasónk panaszának jártunk utána.

Palocsai Jenő

Demjén Ferenc augusztusi karanténkoncertje Budapesten

Fotó: Bánkúti Sándor / Bors

Többen gyülekeztek szeptember derekán az Alba Regia Sportcsarnok előtt, hogy részesei lehessenek Demjén Ferenc egész estés koncertjének. Az utolsó pillanatban, az előadás hetében derült ki, hogy mégsem lesz koncert, így sok jegytulajdonoshoz későn, vagy egyáltalán nem jutott el a rossz hír, mely szerint a zenés est elmarad.

Ezt is sokan panaszolták, ám azt még többen, hogy a jegyek árát nem adja vissza a szervező. Ugyanakkor az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az előre megvásárolt jegyek hátulján egyértelműen szerepel az a kitétel, hogy a Gagmanagement Produkciós és Reklámiroda a helyszín- és az időpontváltozás jogát fenntartja. Ezzel a jogával élt is, így a járványügyi helyzet miatt elhalasztották a koncertet, kitűzve az új időpontot, ami 2021. április 17.

Sokan várták Demjént Székesfehérvárra
Fotó: Bánkúti Sándor / Bors

A másodszor is elhalasztott koncert miatt kissé parázs lett a hangulat,de nemcsak a csalódott jegyvásárlók, hanem a szervezők és házigazdák között is.

Olyan hangok is erőre kaptak, melyek szerint éppen a sportlétesítményt üzemeltető Alba Regia Sport Club mondta le a Demjén koncertet az utolsó pillanatban.

Felkerestük hát a csarnok üzemeltetőjét, ám – mint kiderült – az SC egyáltalán nem foglalkozik rendezvényszervezéssel, vagyis ha valakinek ilyen terve van, akkor szerződhet az SC-vel, amely kizárólag a helyszínt biztosítja a koncertekhez vagy bármilyen más, sporton kívüli eseményekhez. Bármit lehet a csarnokban tartani, megvan az összes engedély, hogy zenés-táncos rendezvényeket is bonyolítson, de ahhoz pontosan meghatározott feltételeknek kell megfelelnie a szervezőnek.

A csarnokot üzemeltető Alba Regia SC elnöke, Balássi Imre kérdésünkre elmondta: – A jelenlegi jogszabályok alapján 500 főben van limitálva a zenés-táncos rendezvények maximális létszáma, s ebbe bele kell számolni a szervezőket, a személyzetet is. Mi értesítettük a bérbevevőt, hogy jelenleg ez a jogszabály van, tehát e szerint járjon el. A szervezők nem kalkuláltak ezzel a limittel, mert bíztak abban, hogy az úgynevezett ültetett rendezvényekre több főt is be lehet engedni. Mivel nincs ilyen rendelet, ezért nem tudott a koncertszervező ötszáznál több főről szóló engedélyt bemutatni. Az alacsony létszámú koncertet nem tartották meg, helyette a halasztás mellett döntöttek.

Felvettük a kapcsolatot a Gagmanagement Produkciós Irodával is, melynek nevében Szabó Béla ügyvezető válaszolt a kérdéseinkre.

Nyilatkozatából kiderült, hogy elsődlegesen a Covid19 vírus miatt, illetve az ennek okán bevezetett korlátozó intézkedések és azok eltérő helyi értelmezése miatt maradt el a rendezvény. Az ügyvezető hangsúlyozta: – Az Alba Regia Sportcsarnokot üzemeltető sportegyesület elnöke a koncert előtt négy nappal tájékoztatott írásban, hogy csak 500 fő lehet bent a fellépőkkel, technikusokkal, személyzettel együtt a csarnokban, holott már az eredeti, március 14-i koncert halasztásakor nyilvánvaló volt, hogy közel 900 jegy elkelt.

Demjén Ferenc augusztusi karanténkoncertje Budapesten
Fotó: Bánkúti Sándor / Bors

Szabó felhívta a figyelmet arra, hogy: – A 282/2020. (VI. 17.) Kormányrendelet, amelyre a csarnok vezetése hivatkozott, azt is tartalmazza, hogy az 500 fős limit csak azokra rendezvényekre vonatkozik, amelyen a részvételhez nem kell megváltott ülőhellyel rendelkezni. Ezen rendelet alapján számos koncertet rendeztünk Demjén Ferenccel és mással is országszerte, méghozzá úgy, hogy az állóhellyel rendelkező nézőknek is biztosítottunk ülőhelyet.

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem figyelmeztették időben a vásárlókat, ezt a választ kaptuk: – A jegytulajdonosok 95 százaléka online vette meg a jegyét, őket a jegyforgalmazó Interticket e-mailben kiértesítette. A többieket különböző médiumokon keresztül próbálták elérni, így a helyszínre csak 30-35 néző érkezett, akiket az ott lévő székesfehérvári munkatársunk személyesen tájékoztatott.

A jegyek visszaváltásának rendjéről, szabályairól is kérdeztük az ügyvezetőt, aki elmondta: – Magyarországon ilyen helyzetben a holland modellt alkalmazzák, s alkalmazzuk mi is, azaz a jegyek az új időpontra érvényesek, vagy, ha az nem megfelelő, úgy 2021. december 31-ig felhasználható, szabad felhasználású jegyre cserélhetők. Nyilván a végletekig nem halaszthatóak a koncertek, és megértjük a rajongók csalódottságát, de remélem ők is megértik, és átérzik, hogy a szervezők, a velünk dolgozó művészek a színpadhiány és a többszöri felesleges munkavégzés miatt legalább annyira vesztesei vagyunk ennek a járványnak. Sajnos nem maradt más lehetőségünk, mint a vírusmentes „békeidőkre” várva a halasztás mellett dönteni. Szabó Béla hozzátette: A Fe­jér Megyei Békéltető Testület a hozzá ez ügyben beérkezett panaszt elutasította.

Az ügyben kikértük a Fe­jér Megyei Ügyvédi Kamara állásfoglalását is, hogy törvényileg meddig és hányszor halasztható egy koncert?

A kamara elnöke, Neukum Flórián kérdésünkre elmondta: – A magyar jog nem szabályozza tételesen azt, hogy egy rendezvényt hány alkalommal lehet elhalasztani. Nyilván egy rendkívüli helyzetben, amit a Covid19 vírus okozott, a felek méltányos érdekeit lehetőleg összhangba kell hozni. A jegyvásárló méltányos érdeke az, hogy az adott rendezvényen részt vehessen, míg a rendezvényszervező gazdasági érdeke is érhető.

A jogász szerint azonban nem elvárható a jegy megvásárlójától, hogy elfogadja a folyamatos halasztást. Mint megtudtuk, ebben a helyzetben a Ptk-nak a szerződés lehetetlenülésére vonatkozó szabályai alkalmazhatóak leginkább, vagy­is ha a teljesítés lehetetlenné vált, a jegyvásárláskor kötött szerződés megszűnik.

Neukum válaszát így zárta: – Álláspontom szerint a jegyeket megvásárló személyeknek nem kötelességük elfogadni a többszöri módosítást, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a következő időpontok számukra megfelelnek, és ilyenkor a fenti szabály szerint a jegyek ára visszatérítendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában