ékszer-­különlegességek

2020.09.29. 15:27

Verés ellen is óv – Gyöngyékszereket tekinthetünk meg a VOKE kiállítótermében

Gyöngy­ékszerek sokasága várja a látogatókat a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Ház kiállítótermében. A különleges alkotások Fehér Anna népi iparművész keze munkáját dicsérik.

Héjj Vivien

Fehér Anna, ékszerei a VOKE tárlatán láthatók

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A rendkívül sokszínű kiállítás megnyitóján Varró János népzenész varázslatos dallamokkal kápráztatta el a jelenlévőket, majd Molnár Lászlóné, a Vörösmarty Mihály Művelődési Ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

A közszemlére tett darabok Fehér Anna, Király Zsiga-díjas népi iparművész alkotásai. A kiállított tárgyakon keresztül bepillantást nyerhetünk az alkotó munkásságába és megismerkedhetünk a különféle motívumok sajátosságaival.

Találkozhatunk többek között az 1960-as évek stílusát tükröző gyöngyszalagokkal, sváb és lakócsai gyöngyökkel, valamint kalotaszegi motívumokat ábrázoló ékszer-­különlegességekkel és hímzett gyöngygallérokkal.

Fehér Anna, ékszerei a VOKE tárlatán láthatók
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A gyöngyékszerek készítésében is nagy hangsúlyt kap a természetesség, amit jól tükröz, hogy egyes darabok alapanyagául szolgált például a dió és a szegfűszeg. A magyar ékszerekben jellemzően valamilyen piros árnyalat jelenik meg, ami a néphiedelem szerint a szemmel verés ellen óvott, gyógyító hatást tulajdonítottak ezeknek a daraboknak.

A tárlat ingyenesen megtekinthető a művelődési ház nyitvatartási idejében október 22-éig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában