Koronavírus Fejérben

2020.09.26. 07:45

Újra lesz Csongor és Tünde kávéház Fehérváron

A Vörösmarty Társaság közgyűlésén szó esett az év további programjairól s a Vár című folyóiratról is.

Bokros Judit

Bobory Zoltán volt a csurgói est vendége

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A társaság a májusban esedékes éves rendes közgyűlését tartotta meg a héten a városházán. A halasztás a járvány­ügyi helyzet miatt történt.

Bobory Zoltán elnöktől megtudtuk: a tagság elfogadta a 2019-es beszámolót. A tavalyi évből különösen büszkék a helyi költők verseit és elemzéseket magában foglaló Carmina Albae Regiae című kötetre, valamint a Kötéltánc című prózakötetre.

Az idei év náluk is rendhagyó. A tavaszi rendezvények jó részét nem tudták megtartani, és pótlás sem várható. A költészet napja kapcsán szokásos, Vajda János-díjért rendezendő költőversenyről még nem szeretnének lemondani, de kérdéses, hogyan lesz rá mód.

A tagság egy része azt kérte, hogy az olyan, sok embert megmozgató programokkal, mint például a Bella István-emlékest, még várjanak. A műsor azonban már összeállt.

A közelgő aktuális esemény a Határon túli magyar irodalom napjai lenne, ám ezt is másként tartják meg. Bobory Zoltán elmondta: október 6-án és 7-én az Öreghegyi Közösségi Házban felolvasóesteket tartanak határon túli magyar és magyarországi szerzők műveiből. Amolyan élő folyóiratszerű alkalmak lesznek ezek. A felolvasást a társaság tagjai tartják, de várhatóan érkezik azért néhány vendég (például Borbély László, Lőrincz P. Gabriella).

Gondot jelent, hogy a Vörösmarty Társaság továbbra sem tudja használni saját, Kossuth utcai termét, mert a hozzájuk tartozó helyiségek egyikében az emeleten végzett munkálatok miatt leesett a vakolat egy része. Ennek kijavítására ugyan ígéretet tett a kivitelező, ám ez egyelőre még nem történt meg. Ezért kell külső helyszínekre szervezni a programokat.

A társaság Vár című folyóiratának idei utolsó, negyedik száma készülőben van, s nyomdakész állapotú a 13 fehérvári költő versét tartalmazó szép versek antológia is – derült még ki.

Az elnök örömmel újságolta továbbá, hogy felélesztik a Csongor és Tünde irodalmi kávéház hagyományát. Megegyeztek ugyanis egy közeli kávézóval, ahol havonta egyszer kis létszámú irodalmi programot szervezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában