Népművészet a mozivásznon

2020.09.14. 08:00

Pesovár Ferenc néprajzkutatóra emlékeztek Kőszárhegyen és Úrhidán

A mozivászon érzi a régit, de ugyanakkor igényli az újat – így köszöntötte a helyieket Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere, aki családjával 2009 óta él a faluban, nevezetesen a Szüret utcában.

V. Varga József

Majoros Andor és a Szedtevette zenekar Úrhidán Fotók: V. Varga József

Az est házigazdája a reánk hagyományozott gazdag népművészeti kulturális örökség kincsesládájából merítve kalauzolta a közönséget előadásában, összekötő műsorközlésében. A népzene, a néptánc hagyományait ismerteti meg az érdeklődőkkel a Népművészet a mozivásznon című sorozat, amely az ősszel a megye több településére is eljutott, eljut a Fejér Megyei Népzenei Egyesület pályázatának köszönhetően.

Majoros Andor előadása a 90 éve született Pesovár Ferenc életéről, munkásságáról szólt, a neves néprajzkutató tevékenységével, népdal- és néptáncgyűjtéseivel jelentősen hozzájárult Fejér megye, a Mezőföld, a Sárrét népzenei hagyományainak megismertetéséhez.

Majoros Andor és a Szedtevette zenekar Úrhidán Fotók: V. Varga József

Pesovár a Magyar Néprajzi Lexikonba csaknem száz néptánc-címszót írt. Kiemelkedők Fejér megyei gyűjtései, mind a tárgyi, mind a néptánc-, népzene- és népdalkincsre vonatkozóan. 1957 áprilisától haláláig Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum elődjének néprajzos muzeológusa, osztályvezetője volt, és az Alba Regia Táncegyüttes elődjénél népviseletnéprajzi tanácsadóként dolgozott. Az 1970-es években a táncházmozgalom az ő és tánckutató kollégái munkájának köszönhetően indulhatott el hazánkban. Két nagy könyve: a Béres vagyok, béres (1982) és A juhait kereső pásztor (1983) című.

Majoros Róbert és Majorosné Szabó VeronikaMajoros

Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa néptáncbetétekkel színesítette a bemutatót, Muzsikált a Szedtevette zenekar – Juhász Zsófia, Márfi Tibor, Bóka Richárd és Molnár Dániel. A táncok között ott szerepelt az alapi üveges és kanásztánc, a lassú és friss csárdás, a perkátai sudridom, valamint a jenői páros ugrós és friss csárdás.

A sorozat helyszínein (Úrhida, Kőszárhegy, Zámoly, Dinnyés és Sárkeresztúr) filmvetítést is tartottak, tartanak: az egyesület a Barátság mozi jóvoltából a Seveled című magyar romantikus vígjátékkal ajándékozta, ajándékozza meg a nézőket.

Olvasd el ezt is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában