Előadás az erdélyi honfoglalás idejéről

2020.09.08. 07:20

A temetkezési szokás sok mindent elárul

Noha hosszú ideig elmaradott volt az Erdélyt érintő honfoglalás kutatása, ma már egyre többen foglalkoznak ezzel a témakörrel.

Szanyi-Nagy Judit

Fülöp Réka tartott előadást az Erdélyi-medence 10. századi „életéről”, amelyről a temetők árulkodtak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Így tesz Fülöp Réka, a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának munkatársa is, aki legutóbb szeptember 7-én késő délután, a Csók István Képtárban ismertette szakirodalmi tudását a nagyközönséggel. Mintegy kéttucatnyian érdeklődtek a téma iránt, amely Az Erdélyi-­medence a 10. században címet kapta.

Az előadás során elhangzott: ugyan kerültek elő leletek a tizedik, tizenegyedik századból, a későbbiekben a nem megfelelő dokumentáció sem egyszerűsítette a kutatók dolgát. Az előadó mégis szép számban mutatott érdekességeket a kivetítőn: Gyulafehérváron áttört hajfonatkorongot, Maroskarnán szőlőfürt csüngő fülbevalót, Kolozsvárott pedig például millefiori gyöngyöt találtak. Ezeknek a „kincseknek” leginkább a temető volt a lelőhelye – amely hely számos információt elárul nemcsak az adott korban élt emberek hitvilágáról, de az egyes személyek társadalmi szerepéről is. Egy ezüstberakásos szablya és egy tarsolylemez kiemelt rangot mutat.

Fülöp Réka tartott előadást az Erdélyi-medence 10. századi „életéről”, amelyről a temetők árulkodtak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fülöp Réka előadásából az is kiderült: az Erdélyi-medencét az eddigi kutatások alapján a 10. század első felében hódították meg, jellemzően a sószükséglet miatt. A területen ekkor főleg katonai és szláv temetők húzódtak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában